Snyggt solbrun med betakaroten
Betakaroten är ett ämne som blivit populärt bland många de senaste åren. Dess intressanta effekter kan bland annat bidra till en mer fräsch och solkysst hud samt skydda mot solens skadliga strålar.
- Vad är betakaroten och vad gör det i kroppen?
- Hur påverkas huden av betakaroten?
- Varför är betakaroten bra i samband med solning?
- Hur mycket betakaroten bör du få i dig?
Vad är betakaroten och vad gör det i kroppen?
Betakaroten är tillsammans med andra karotener i frukt och grönt ett förstadium till det livsviktiga A-vitaminet. Det betyder att kroppen kan ombilda karotener till vitamin A när det behövs. Vitamin A i färdig form finns bara i animaler (livsmedel från djur) så man kan säga att betakaroten är växt-vitamin A. Fördelen med betakaroten mot vitamin A är att betakaroten inte kan överdoseras som vitamin A kan.
Morötter är en bra betakarotenkälla och det är därifrån ordet "karoten" kommer. Men det finns många andra växter som också innehåller en del; spenat, mango, pumpa, sötpotatis och grönkål till exempel. När växterna värmebehandlas genom till exempel kokning blir betakarotenupptaget från dem högre eftersom cellerna bryts sönder. Annars är det svårare för kroppen att komma åt betakarotenet. Röd palmolja är något som vi ser mer och mer i hälsokostbutikerna idag och den får sin färg just från betakaroten. Faktum är att röd palmolja innehåller mycket stora mängder betakaroten.
Betakaroten är fettlösligt och inte vattenlösligt. Det betyder att det behövs fett för att ta upp betakaroten ordentligt. Det är därför viktigt att man får i sig fett samtidigt som man tar betakarotentillskott eller äter betkarotenrika livsmedel för att maximera upptaget. Fettmängden behöver inte vara stor. Att betakaroten är fettlösligt betyder också att det lagras in i kroppen i fettväven, vilket har betydelse för vissa av dess effekter som vi kommer se senare.
Hur påverkas huden av betakaroten?
När man äter karotener i överskott lagras dessa in i fettväven, varav mycket finns under huden. Det gör att även huden får en annan nyans (1). Denna nyans är annorlunda än den man får från ren solning. Detta har en grupp forskare med David Ian Perrett i spetsen tagit fasta på och undersökt.
Varför är betakaroten bra i samband med solning?
Utöver att ge huden en mer hälsosam färg så skyddar också betakaroten mot solen (2). Har man tillräckliga nivåer betakaroten i kroppen gör detta att man inte bränner sig lika lätt och därför äter många betakarotentillskott en tid innan de åker på solsemester. För att få en solskyddande effekt bör man äta mycket betakaroten dagligen i minst tio veckor. Det är däremot ingen ersättning för att skydda sig från solen på annat sätt, utan ett komplement. Tänk på att det är hälsosamt att vistas i solen lite varje dag men ohälsosamt att pressa fram en brännas genom ovarsamt solande. Bränner du dig ökar du risken för hudcancer och din hy åldras mycket snabbare.
Hur det här fungerar vet man inte riktigt. Kanske fungerar infärgningen som ett skydd på samma sätt som hudens pigment eller så stimulerar kanske betakaroten eller vitamin A hudens pigment. Andra spekulerar i att det kan vara höjda vitamin A-nivåer i sig som ger effekten.
Hur mycket betakaroten bör du få i dig?
Man bör få i sig åtminstone 30 milligram betakaroten för att uppnå de effekter som beskrivs här, även om lägre halter också ger en liten effekt. 30 milligram får man i sig från runt ett halvt kilo morötter (helst kokta) eller minst en halvliter morotsjuice. Äter man betakarotentillskott är det inga problem att få i sig 30 milligram. Tänk på att inte överdriva doseringen under för lång tid eftersom färgen då kan bli för kraftig. Detta är inte farligt på något sätt, utan försvinner av sig självt. Det är bäst att äta en stor dos några månader innan solsemester eller sommaren och sedan äta en lägre dos.
Sammanfattning
Betakaroten står för en del av den härliga färg vi ser i växtriket och kan ha många positiva effekter genom att skydda mot solbränna och ge en mer attraktiv hy.
- Höga betakarotennivåer ger ett visst solskydd
- Betakaroten ger tillsammans med andra karotener en mer attraktiv hy
- Lite högre doser måst intas i minst tio veckor för att ge effekt
- Betakaroten är fettlösligt och måste ätas med fett för att tas upp i kroppen
Betakaroten
Referenser
1. Whitehead RD, Re D, Xiao D mfl. 2012. You are what you eat: within-subject increases in fruit and vegetable consumption confer beneficial skin-color changes.
2. Köpcke W, Krutmann J. 2007. Protection from sunburn with beta-Carotene - a meta-analysis.