Mina sidor
Mina sidor
Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Superdrycken kombucha

Kombucha, den fermenterade te-drycken som i flera tusen år har använts i Asien, är både enkel att göra hemma och är full av nyttigheter! I denna artikel får du lära dig om vad kombucha är och vi går igenom stegen för att brygga din egen kombucha hemma, från hur du sätter igång en fermentering till att smaksätta och njuta av den färdiga drycken. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren bryggare, kommer du att hitta användbara tips och idéer för att skapa din perfekta kombucha.

Glasburkar och glasflaskor som är fyllda med kombucha.Kombucha har flera hälsosamma egenskaper och är rikt på både antioxidanter och mjölksyrabakterier.

Vad är kombucha?

Kombucha är en fermenterad dryck som ursprungligen kommer från Asien men som på senare tid har blivit mycket populär i resten av världen för sina påstådda hälsosamma egenskaper. Kombucha tillverkas genom att jäsa te, oftast svart te, med socker och en symbiotisk kultur av bakterier och jäst, även kallad SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) eller kombucha-svamp. Denna fermenteringsprocess resulterar i en kolsyrad, lite syrlig dryck som är rik på mjölksyrabakterier (probiotika) och antioxidanter.

Varför är kombucha så hälsosamt?

Kombucha sägs ha flera potentiella hälsofördelar, även om vetenskaplig forskning fortfarande pågår för att bekräfta dessa. Kombucha innehåller bland annat probiotika – goda bakterier som kan hjälpa till att balansera tarmfloran och stödja en hälsosam matsmältning. De probiotiska bakterierna och antioxidanterna i kombucha kan även hjälpa till att stötta ett normalt fungerande immunförsvar. Under fermenteringsprocessen produceras det även små mängder koffein och vitamin B, vilket kan leda till ökad energi och mental klarhet.

För dig som försöker minska ditt intag av socker och artificiella ingredienser kan kombucha också vara ett hälsosamt alternativ till traditionella läskedrycker och genom att göra kombuchan själv kan du variera drycken med olika smaker som du tycker om.

Gör egen kombucha hemma

Att göra egen kombucha är både roligt och enkelt, och det ger dig full kontroll över ingredienserna och smaken. Processen tar mellan 5-15 dagar beroende på temperaturen den står i samt hur söt eller syrlig du vill ha din kombucha. Här är ett grundläggande recept för att komma igång, samt några tips för att lyckas med din bryggning. Själva starten på kombuchan, det som kallas för SCOBY, kan du antingen köpa färdig i hälsokostbutiker, eller så kan du göra din egen SCOBY genom att använda en färdig kombucha som startvätska och låta den fermentera tills en SCOBY bildas på ytan. Detta är dock tidskrävande och kan vara svårt om man är nybörjare.

Tips för att lyckas med din kombucha

  • Välj rätt te och socker. Svart och grönt te fungerar bäst för kombucha. Undvik teer med oljor eller smaker, som Earl Grey. Vanligt vitt socker passar bäst när du ska göra egen kombucha, men du kan även använda rörsocker.
  • Håll rätt temperatur. Kombucha trivs bäst i temperaturer mellan 20-30°C. Står den för kallt eller för varmt kan det påverka fermenteringen negativt samt förlänga eller förkorta fermenteringen.
  • Smaka av regelbundet. Då fermenteringsprocessen kan variera beroende på temperatur och andra faktorer så är det bra att smaka av din kombucha regelbundet för att hitta balansen mellan sötma och syra.
  • Tänk på hygienen! En god hygien är A och O när det kommer till att göra din egen kombucha. Se till att använda rena redskap och behållare och tvätta händerna noga innan du hanterar din SCOBY.

Kombucha recept

Det här behöver du:
1 SCOBY
2 dl färdig kombucha
1,5 msk svart eller grönt löste
2 liter vatten
2 dl socker, gärna ekologiskt
Glasburk som rymmer minst 3 liter
Ren kökshandduk
Gummiband

Gör såhär: Börja med att koka upp hälften av vattnet i en kastrull och rör i teet. Dra av kastrullen från värmen och rör sakta ner sockret tills det lösts upp. Låt dra cirka 30 minuter under lock och sila därefter bort tebladen. Häll vätskan i en glasburk som rymmer 3 liter och tillsätt resten av vattnet. Täck över glasburken med en kökshandduk och låt vätskan svalna helt, det är viktigt att vätskan svalnar helt innan du tillsätter din SCOBY då den annars kan dö. När vätskan svalnat och är rumstempererat så tillsätter du kombucha och lägger din SCOBY på toppen. Täck med kökshandduken och fäst med gummiband. Nu ska du låta din kombucha stå i 1-2 veckor. Smaka av efter 5-7 dagar för att se hur balansen mellan syra och sötma är. Ju längre den står, desto syrligare blir den. När du har fått fram den smaken du önskar så silar du över kombuchan på väl rengjorda glasflaskor med tätslutande kork. Fyll inte flaskorna hela vägen upp utan lämna cirka 3 cm luft. Förvara sedan din kombucha i kylen, den håller i cirka 2 månader oöppnad. Önskar du en kolsyrad kombucha så låt flaskorna stå i rumstemperatur i 2-5 dagar innan du ställer den i kylen.

Tips! Spara din SCOBY och lite av kombuchan så har du en bra start till nästa gång!

Vill du smaksätta din kombucha så är det enkelt! När du häller upp din kombucha på glasflaska så tillsätter du det du vill smaksätta den med och låter dra i 2-5 dagar beroende på hur stark smak du vill ha. Några goda smaksättningar kan vara citrusfrukter, bär, örter eller kryddor. Sila sedan av kombuchan och förvara i kylen för en kall, god och hälsosam dryck!

Tips på produkter

 
Kombucha Eko
 
Kultures Kombucha
 
Kombucha Mixlåda

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Kokosvatten - den naturliga superdrycken

Kokosvatten - den naturliga superdrycken

Kokosvatten är fräscht, gott och fullproppad med nyttiigheter.
 
Huskur vid magkatarr

Huskur vid magkatarr

Våra bästa husmorstips för hur du lindrar din magkatarr.
 
Signalsubstansen GABA

Signalsubstansen GABA

GABA är ett ämne som finns naturligt i kroppen och verkar lugnande.
 
Vad är AIP-kost?

Vad är AIP-kost?

Läs mer om AIP, en kosthållning som har fokus på maghälsa.
 
Därför är mjölksyrabakterier bra för dig

Därför är mjölksyrabakterier bra för dig

Mjölksyrabakterier utgör vår naturliga tarmflora. Läs mer!
 
Stärk immunförsvaret med klokare kostval

Stärk immunförsvaret med klokare kostval

Så här stärker du immunförsvaret med smartare kostval.
 
Fermenterad mat

Fermenterad mat

Vad menas med fermenterade livsmedel, och varför anses de vara så nyttiga?
 
Så påverkas du av dina kostvanor

Så påverkas du av dina kostvanor

Här kan du läsa mer om hur du påverkas av dina kostvanor!
 
Nyårslöftet: Träna för hälsa

Nyårslöftet: Träna för hälsa

Följ Peters resa för att bli starkare, mer aktiv och få mer energi