Mina sidor
Mina sidor
Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Tiden som utmattad - Sofia Ståhl berättar

Vår hälsoinspiratör Sofia Ståhl delar med sig av sin tid som utmattad. Sofia har sedan 2010 jobbat som bland annat föreläsare, inspiratör och coach inom hälsa och välmående och som 24-åring fick Sofia diagnosen utmattningsdepression. I hennes berättelse får vi veta mer om hennes upplevelse av att vara utmattad, hur det blev så och vad som underlättade hennes tillfrisknande. Hon berättar även om hur hennes liv ser ut idag och hur man kan tänka och göra om man själv är utmattad eller känner att man är på väg åt det hållet.

Sofia Ståhl fick diagnosen utmattningsdepression som 24-åring. I en intervju med oss berättar hon om återhämtningen och delar med sig av tips och råd till dig som är utmattad.

De första symptomen

Sofia Ståhl har arbetat med hälsa och välmående sedan 2010 och är en mycket uppskattad hälsoinspiratör, föreläsare och författare, både i näringslivet och hos privatpersoner. Trots att hon jobbat med hälsa och välmående genom att bland annat föreläsa, inspirera och coacha andra till att leva mer i nuet blev hon sjukskriven för utmattningsdepression när hon var tjugofyra år. Hon berättar att utmattningen började skymta redan när hon var runt tjugotvå år, vid den tidpunkten hade hon uppsökt läkare i och med att magen hade börjat säga ifrån.

- Jag sökte läkarvård för att se om jag kanske hade IBS eller andra fel på min mage och fick då diagnosen laktosintolerans. Jag fortsatte att jobba på och märkte så småningom att jag fortfarande inte mådde bra. Jag kände att det var jobbigt inombords men förstod inte riktigt varför. Jobbet gick bra, jag jobbade med hälsa och träning och kände att jag levde en dröm så jag körde på.

Det var under denna period som Sofia blev sjukskriven första gången för att hon trodde att hon gått in i väggen. Hon berättar att hon fick en panikångestattack på sitt jobb och kollapsade. Hon blev då sjukskriven en vecka från jobbet och tänkte “nu har jag checkat av det och får lära mig av det här och ändra om”. Den stora kraschen kom senare år 2012, kring midsommar.

- Det gick ungefär ett och ett halvt år till, kring midsommar 2012, då kraschade jag rakt in i väggen. Jag hade bara fortsatt köra på som vanligt och steg för steg brutits ner psykiskt och fysiskt. Jag hade fått symtom som depression, nedstämdhet samt känslighet för stark doft och smak. Känslor av ångest, panikångest och depressionssymtom. Jag hade en trötthet som inte gick att vila bort. Jag upplevde även fysiska symptom som hjärtklappning och att andningen satt i halsen.

- Den kraschen resulterade slutligen i att jag kollapsade hemma på badrumsgolvet och min sambo sa “nu måste du verkligen ta dig till läkaren”. Jag sökte hjälp och blev direkt sjukskriven för utmattningsdepression. Läkaren förbjöd mig direkt att göra någonting som var fysiskt eller psykiskt ansträngande. Det var så allt började.

Vardagen som utmattad

Vardagen som utmattad var tuff, menar Sofia. Det tog en ganska lång tid för henne att få en sjukdomsinsikt och ta utmattningen på allvar, att komma till insikt om hur sjuk hon faktiskt var. Hon berättar att hon under de första tre månaderna försökte hålla emot väldigt mycket och levde på som vanligt då hon inte insåg allvaret och det kändes inte på riktigt. Det var först när hon nådde botten som hon förstod hur sjuk hon var och att utmattning är en sjukdom. Sofia berättar att en helt vanlig dag kunde kännas omöjlig att klara av. Orken fanns inte och Sofia kände även mycket skam kring sin situation.

- När jag var sjukskriven så var det många dagar där jag bara var totalt sängliggandes, jag kunde inte ta mig ut ur lägenheten, jag låg bara i soffan eller sängen och grät. Jag kunde inte klara av ett vanligt liv. Jag kände mig misslyckad, jag förstod inte hur jag skulle kunna få ett jobb, hur jag skulle kunna fortsätta driva mitt företag. Jag fick många identitetskriser. Jag jobbar ju med hälsa och nu har jag ohälsa. Jag upplevde att det var väldigt skamfyllt.

Enkla saker som att ta en dusch, gå på en promenad eller bara lämna sängen blev som stora projekt, menar Sofia.

- Skulle jag ta en dusch så fick jag försöka samla kraft i typ tre dagar, jag tänkte för mig själv “jag ska klara av det”. Jag var totalt utmattad och hade ingenting alls att ge. Successivt gick det framåt och jag började tänka att “nu kanske syrran kan komma på besök” eller “idag kanske jag orkar sitta en stund ute på en parkbänk, och sen gå in och lägga mig i sängen igen”. Jag kunde sakta men säkert ta mig vidare till att gå på en kortare promenad eller kanske fika med en kompis.

Varför blev du utmattad?

- Många frågade varför man blir utmattad och det är såklart olika för alla. För mig var det att jag inte var i kontakt med mig själv, mina behov eller mina känslor samt att jag hade flera saker som jag behövde bearbeta. Jag hade ingen integritet, satte aldrig några gränser och hade en konflikträdsla. Jag värderade inte heller en balanserad livsstil, istället la jag värde i mina prestationer. Jag jobbade non stop, stängde av känslor och körde på. Jag bokade in alldeles för mycket grejer, jobbade dygnet runt och sov knappt - jag hade ingen form av återhämtning.

Hur hanterade du de allra jobbigaste dagarna?

- Ganska dåligt, superdåligt i början. Jag hanterade inte de dagarna alls. En stor del av mina tidigare mönster var att jag stängde av och låtsades som att det inte fanns. När man är i en sådan situation så är det dock extremt svårt att bara stänga av allt, man får som en våg över sig där sjukdomen är starkare än en själv. Det gick inte att stänga det ute. Jag försökte hitta undanflykter samt att jag kände skuld och skam och tyckte att jag hade misslyckats som människa.

För att kunna hantera alla känslor och situationen hon var i så menar Sofia att det viktigaste var att våga möta känslorna och acceptera situationen för att börja kunna ta sig framåt och bli frisk. Att vända de negativa tankarna och istället tänka “nu känns det så här och nu händer det saker".

- Det var då det verkligen började hända saker och vända till det bättre. Jag gick till samtalsterapeut i 2 år till en början och det var ovärderligt att få den hjälpen, man kan och ska inte lösa sådana här saker själv. Jag tänkte “jag klarar inte det här på egen hand, jag behöver hjälp”. Sedan dess har jag regelbundet gått i coaching och terapi. Nu har jag varit frisk sedan 2016 ungefär och jag lär mig hela tiden och jag investerar i mig själv genom att prata med någon.

Sofia Ståhl står vid en köksbänk och häller upp hett vatten i en kopp.Att gå i samtalsterapi och lära känna sig själv på djupet är något Sofia idag är väldigt tacksam över att hon gjorde för att ta sig ur utmattningsdepressionen.

Vägen ut ur utmattningsdepressionen

Sofia berättar att en stor del av vägen ut ur utmattningsdepressionen var med hjälp av samtalsterapi och att lära känna sig själv på nytt. Även hennes eget driv har gjort så hon har kunnat ta sig framåt mot ett friskt liv.

- Framförallt var det samtalsterapi, att prata med någon och gå tillbaka och se sina mönster, förstå varför man är som man är. Jag gick även till en coach för att få stöttning med hur man kommer vidare i livet och vardagen. Även min egen förmåga att ha ett driv har såklart gjort att jag kunnat ta mig framåt. Nu är det jobbigt och hemskt men jag måste bemöta det för att komma vidare, istället för att lägga locket på.

De viktigaste faktorerna

Sofia berättar att det inte går att ta sig ut ur en utmattning helt på egen hand. Hon berättar även att det var tre viktiga faktorer under denna tid som verkligen var avgörande i hennes tillfrisknande.

- Det finns tre personer som egentligen har haft störst betydelse, mina terapeuter som varit helt avgörande, och min exman som var ett otroligt stöd och fanns där hela tiden. Dessa personer har varit superviktiga för hela resan jag har gjort.

Sofia menar att det såklart finns fler faktorer än så, som nära, kära och familj. Även företaget och bloggen hade en stor betydelse under hennes tillfrisknande. Hon är tacksam över att hon under den tiden hade eget företag trots den press som kan uppstå som egenföretagare.

- Det som var en stor fördel med företaget var att jag inte hade någon chef som tvingade mig tillbaka, ingen HR-avdelning som säger att “du måste göra så här, reglerna är så”. Jag var min egen chef, jag bestämde själv, jag hade frihet i det.

Sofias blogg var en viktig del i hennes tillfrisknande då hon kände att hon hade en plattform att nå ut till andra på. Kontakten med läsarna och att börja prata om psykisk ohälsa var viktigt för Sofia.

- Alla läste bloggar och jag började tidigt att skriva om min situation på bloggen. Jag kände att det var viktigt att det här hjälper någon och att berätta det här hjälper mig. Det var inte lika vanligt då som nu att prata om psykisk ohälsa. Alla personer i det communityt som skapades betyder väldigt mycket för mig.

Vardagen idag

Idag är Sofias vardag motsatsen till hur den var innan och under utmattningen. Hon har gått i terapi, blivit äldre och lever idag ett friskt och mer balanserat liv. Hon berättar att hon idag är mer mån om sin dagsform, lyssnar mer inåt och prioriterar sin återhämtning. Hon berättar att hon är mer noga med att välja bort intryck och tar exempelvis promenader utan hörlurar, är ute i naturen och bara känner in omgivningen. Reflektion och försöka se en helhet och hålla en balans i schemat är också någonting Sofia prioriterar idag.

- Jag är mer noga med min sömn, jag går och lägger mig i tid och ser till att sova bra. Jag försöker röra på mig dagligen, kroppen vill bli använd men inte på extrema sätt. Ibland tar jag en promenad, jag stretchar, går till bussen, går till gymmet, tränar styrketräning. Det är inte alls någon “in i kaklet-nivå”, sällan hårt, men regelbundet.

Sofia fokuserar även mer på det emotionella arbetet idag. Hon menar att det är mycket som händer i livet och varje dag behöver man deala med konflikter, möta känslor och vara rak och tydlig i sin kommunikation för att värdera sin hälsa. Det är viktigt att checka av med sig själv och tänka “vad behöver jag?”. Även att omge sig med personer och göra saker som ger en positiv energi och känslor är viktigt menar Sofia.

- Jag ser idag till att tillföra roliga, glädjefyllda saker i min vardag. Jag omger mig med människor som ger mig energi. Jag försöker också vara i tystnad regelbundet. Komma ikapp känslorna. Ta långa promenader, utan musik och bara prata med mig själv.

Hur har livet påverkats av utmattningen?

Sofia berättar att utmattningen har påverkat hennes vardag, både då och nu samt att det både varit negativt och positivt. Hon berättar att det tog många år för hennes syn och minne att återhämta sig. Även förmågan att ta i fysiskt var begränsad. Hon berättar att hon även kände sig rädd under många år, främst var hon rädd för att kalla sig frisk.

- Jag kände mig bortkopplad under många år. Jag var rädd för att kalla mig frisk väldigt länge och tänkte ofta på vad som skulle hända om jag blev sjuk igen. Jag blev rädd för att få barn. Jag blev gravid med min dotter 2017 och var orolig över om jag kommer orka småbarnsåren.

Bara för 5 år sedan berättar Sofia att ett boxningspass kunde vara jättejobbigt, att hon inte kunde koordinera så snabbt som man behöver längre. Idag upplever hon inte det längre och hon har inte heller någon rädsla kopplad till stress. Idag känner hon istället tacksamhet.

- Det som är mest positivt är att det idag finns en tacksamhet för utmattningen, men jag är inte immun. Jag har gamla mönster som blir triggade ibland men jag kan köra på ändå då jag idag har verktyg att använda mig av.

Sofia berättar att även hennes roll som hälsoinspiratör, föreläsare, och författare har påverkats, men också haft en betydelse i hennes utmattning och återhämtning.

- Mitt jobb handlar om att vara personlig i sociala medier och i bloggen, så allt går hand i hand, min yrkesroll och person går liksom ihop. Idag hade jag nog haft hälften så mycket att bidra med som yrkesmänniska om jag inte gått igenom utmattningen. I min återhämtning kan jag på så sätt också styra min tid och uppdrag. Tack och lov till frihet! Jobbet har aldrig varit något negativt, snarare tvärtom.

Jag brukar säga att utmattning är som en crash course i personlig utveckling.

Synen på hälsa då och nu

Sofia berättar att hon alltid har haft en bra grundtanke om vad hälsa är för henne och att den snarare har fördjupats idag tack vare utmattningen. Hon menar att hon alltid har bottnat i att tro på sunt förnuft och att ta hand om sig själv på ett vänligt sätt.

- Under de senaste åren har den synen jag har på hälsa istället fördjupats och gått ifrån hur viktig träningsrutinen är, den är viktig, men det är inte där det börjar. Det börjar med grunden och relationen till sig själv. Är jag elak och slår på mig själv, då kommer inga gröna smoothies eller träningspass att hjälpa. “Vad säger jag? Vad gör jag? Hur ser jag på mig själv?” Det är den grunden man ska ha, sen kan man bygga på “vad vill jag äta? Hur vill jag träna?”. Livet och utmattningen utbildade mig och fördjupade min syn på hälsa. Den har idag blivit mer flerdimensionell. Jag brukar säga att utmattning är som en crashcourse i personlig utveckling.

Idag är jag, med handen på hjärtat, extremt tacksam över att jag ändå gått igenom allt det där för det var det viktigaste jag kunde göra för mig själv.

Kan du idag vara stolt över hur du hanterade situationen?

- 100%! Oavsett allt runt omkring, finns det ingen annan än en själv som måste göra jobbet. Jag har haft stöd och verktyg runt om, men det är jag som måste möta mig själv på djupet. Jag behövde lära känna mig själv på djupet och bygga om grunden jag stod på. Tack vare detta har jag byggt en jättefin relation till mig själv som är baserad på omtanke. Jag vill hela mig själv, känna mig balanserad och grundad. Idag kan jag möta det som är svårt och jobbigt, kämpa på och våga! Idag är jag, med handen på hjärtat, extremt tacksam över att jag ändå gått igenom allt det där för det var det viktigaste jag kunde göra för mig själv. Jag vill inte ha det ogjort.

Vilka ord skulle Sofia idag säga till Sofia då?

- Jag skulle vilja säga att hur svårt det än är att tro nu, så kommer det här att bli din livs största tillgång sen. Att du är så otroligt modig som vågar möta det som är, det kommer göra skillnad och kommer hålla dig frisk framöver. Det finns inga misslyckanden, snarare tvärtom. 

Sofias tips och råd till dig som är utmattad

Sofia berättar att hon önskar att hon hade haft mer information och förståelse kring vad utmattning är, vad det innebär och hur man hanterar det. Hon menar att de flesta vet idag vad utmattning är, men för 12 år sedan var det som en helt annan värld. Det var ingen som skrev om det på samma sätt som idag och man tänkte att “utmattning är något som nån finanssnubbe gjorde ibland, gick in i väggen”. Sofia berättar att hon hade behövt någon som frågade henne hur hon mådde på riktigt och som fick henne att stanna upp och tänka efter. Sofia delar även med sig av sina tips till dig som är utmattad.

  • Sök hjälp! Det är steg ett. Sök hjälp via vårdcentralen och få en remiss vidare till en samtalskontakt. Det handlar om beteendeförändring och är ett viktigt steg. Det går inte att bara vara hemma och vila och sen blir det bra, man behöver göra det inre jobbet för att komma vidare till ett friskt liv. Jobbig sanning, men avgörande för att inte hamna där igen.
  • Omvärdera hur du ser på träning. Träning är bra, men man behöver förstå att det inte kommer att gå att träna som när man var frisk. Tänk istället “vad är träning för mig här och nu?” Det kan vara att bara ta sig till en parkbänk och sitta där i 30 minuter.
  • Att inse och acceptera att tillfrisknandet tar längre tid än vad man vill och önskar, och att det är nödvändigt.
  • Öva på att fråga dig själv “vad behöver jag?". Det har man troligtvis inte gjort innan. En liten grej som gör stor skillnad.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Sofia Ståhl: Så sätter du mål som håller i längden

Sofia Ståhl: Så sätter du mål som håller i längden

Konkreta tips och frågeställningar som tar dig framåt!
 
Lär känna Sofia Ståhl

Lär känna Sofia Ståhl

Prisbelönta Sofia Ståhl inspirerar och coachar andra inom hälsa och välmående.
 
Sofia Ståhls energismoothie med Super Fruits

Sofia Ståhls energismoothie med Super Fruits

Testa Sofia Ståhls energismoothie med Healthwell Super fruits - Se recept här!
 
Kom igång med träningen - Sofia Ståhls tips!

Kom igång med träningen - Sofia Ståhls tips!

Börja nu, utan krav och press!
 
Sofia Ståhls bärsmoothie med Healthwell Super Fruits

Sofia Ståhls bärsmoothie med Healthwell Super Fruits

Testa Sofia Ståhls bärsmoothie med citron, ingefära och Healthwell Super Fruits!
 
Fördelarna med rödljusterapi - Fredrik Paulún berättar!

Fördelarna med rödljusterapi - Fredrik Paulún berättar!

Fredrik Paulún om hur ljuset blev vårt nya näringsämne.
 
Yoga för nybörjare

Yoga för nybörjare

Lär dig allt du behöver för att komma igång med yoga!
 
5:2 Dieten

5:2 Dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt i fem.
 
Intermittent fasta

Intermittent fasta

Läs om intermittent fasta, som är underbyggt av en del vetenskaplig forskning.
 
Annie Erfass (Kalorismart): Så skapar du balans och vanor som håller

Annie Erfass (Kalorismart): Så skapar du balans och vanor som håller

Skapa vanor som håller i längden med vår hälsoinspiratör Kalorismart!
 
Nyårslöftet: Kostomställning

Nyårslöftet: Kostomställning

Följ Helenas resa mot en bättre kost och en hälsosammare livsstil
 
Återhämtning efter träning

Återhämtning efter träning

Ge din kropp rätt förutsättningar för återhämtning efter träning.
 
Hudvård för bristningar och celluliter

Hudvård för bristningar och celluliter

Varför får man bristningar och celluliter och hur blir man av med dem?
 
Vitlök som hälsokost

Vitlök som hälsokost

Vitlök är en uppskattad smaksättare och har dessutom många hälsofördelar.
 
GI-metoden med tabell

GI-metoden med tabell

Livsmedelstabell över GI-värden.
 
Träningsstart - så undviker du sjukdom

Träningsstart - så undviker du sjukdom

Kom i gång med träningen utan att dra på dig virus och infektioner.
 
Så mycket energi förbrukar du

Så mycket energi förbrukar du

Hur många kalorier förbrukas vid en promenad?
 
Löpschema för nybörjare - elitlöparen Josefine Johnssons bästa tips

Löpschema för nybörjare - elitlöparen Josefine Johnssons bästa tips

Testa Josefines 2-veckorspass för dig som är ny på löpning!
 
Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 
Lär dig mer om bor - en underskattad mineral

Lär dig mer om bor - en underskattad mineral

Bor är intressant inom forskning om bl.a. ben- och ledhälsa. Läs mer om bor här!