Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Upptäck Algolja: En växtbaserad källa till Omega-3

Lär dig mer om algolja, en växtbaserad källa till omega-3. Eftersom algolja är rikt på DHA och EPA, är det ett bra alternativ för veganer och de som vill undvika fiskolja. I den här artikeln går vi igenom fördelarna och nackdelarna med algolja, i jämförelse med traditionella omega-3-källor.

Healthwell Algolja Omega-3 står framför vatten, på en sten täckt av alger. Algolja utvinns ur mikroalger.

Vad är algolja?

Algolja utvinns ur mikroalger och är ett helt växtbaserat tillskott som är rikt på omega-3-fettsyrorna DHA och EPA, vilka är viktiga för vår hälsa. I takt med att fler söker hållbara och naturliga kosttillskott har algolja blivit ett populärt alternativ till traditionella omega-3-källor. Eftersom fiskar får i sig omega-3 genom att äta mikroalger, kan algolja ses som den ursprungliga källan till dessa fettsyror. Genom att välja algolja kan du få i dig omega-3 direkt från källan, utan att behöva äta fisk.

Varför är omega-3 viktigt?

Omega-3 är ett essentiellt ämne för människor, vilket betyder att vi inte kan producera det själva, utan att vi behöver få i oss det genom kosten (1). Omega-3 och dess fettsyror har studerats ingående, och har visat på en mängd hälsofördelar. De två vanligaste omega-3-fettsyrorna är DHA och EPA, två långkedjiga fleromättade fettsyror med olika roller i kroppen. DHA är viktigt för att hjärnan och synen ska fungera som de ska, samt för att hålla blodfetterna på en normal nivå. Tillsammans med EPA kan DHA också hjälpa till att hålla blodtrycket normalt och stötta hjärtats funktion.

För veganer och vegetarianer kan det vara svårt att få tillräckligt av dessa ämnen från kosten. Gravida och ammande kvinnor rekommenderas att säkra intaget av omega-3, särskilt fettsyran DHA, för fostrets hjärnutveckling. Livsmedelsverket rekommenderar att äta fisk flera gånger i veckan för att säkerställa intaget av omega-3 (2).

Här är några av de fördelar som omega-3-fettsyror erbjuder:

  • Hjärt-kärlhälsa: Omega-3 bidrar till att upprätthålla normal hjärtfunktion. Flera studier har även undersökt sambandet mellan omega-3 och en minskad risk för olika hjärtproblem (3 ,4).
  • Hjärnhälsa: Omega-3 fettsyran DHA bidrar till en normal hjärnhälsa. Studier har undersökt hur regelbunden konsumtion av omega-3-fettsyror har kopplats till förbättrad kognitiv funktion och minskad risk för depression (5) samt vissa kognitiva tillstånd (5, 6).
  • Inflammationsdämpande: Vissa studier har undersökt om omega-3-fettsyror har antiinflammatoriska egenskaper (5), och fått goda resultat. Fler studier behövs dock för att bekräfta resultaten.

Tips! Läs mer om Omega-3 i vår artikel Allt du vill veta om Omega-3.

Algolja: ett veganskt alternativ till fiskolja

Algolja, eller algomega, är ett miljövänligt och hållbart omega-3-alternativ. Eftersom algolja inte kräver fiske, bidrar den inte till överfiske eller påverkar marina ekosystem på samma sätt som vissa fiskbaserade omega-3-tillskott kan göra. För den som ändå föredrar fiskbaserade produkter, finns alternativ märkta med "Friend of the Sea", vilket garanterar att produkten kommer från hållbara fiskbestånd och inte bidrar till överfiske.

En annan fördel med algolja är att den har låga halter av miljögifter, då alger odlas under noggrant kontrollerade förhållanden. Detta gör algolja till ett bra val för dem som söker ett omega-3-tillskott med minimala miljöpåverkan.

Det finns även andra växtbaserade källor till omega-3-fettsyror, till exempel frön som linfrön och chiafrön. Dessa frön innehåller dock främst alfa-linolensyra (ALA), som kroppen själv måste omvandla till fettsyrorna DHA och EPA. Denna omvandlingsprocess sker i begränsad utsträckning. På så vis är alger en utmärkt vegetabilisk källa till omega-3, eftersom de innehåller EPA och DHA, samma fettsyror som finns i fet fisk.

Fiskolja, algolja eller krillolja: Vilket omega-3-tillskott är bäst för dig?

Krillolja, fiskolja och algolja är populära källor till omega-3-fettsyror, men de har olika fördelar och nackdelar. Vilket tillskott som passar dig bäst beror på personliga preferenser och kostbehov.

Fiskolja är en populär källa till omega-3, rik på EPA och DHA. Vissa fiskoljor kan ha en lätt fiskig smak, som kan upplevas som mindre tilltalande. Fiskolja ger en hög dos av de viktiga fettsyrorna, och kan vara det rätta alternativet för dig som vill få störst mängd omega-3 per kapsel. Leta efter märkning med “Friend of the Sea” för marina produkter som inte har negativ inverkan på våra hav.

Krillolja är känd för sin goda upptagningsförmåga och innehåller antioxidanten astaxantin. Den har ofta en mildare smak än fiskolja. Krillolja är ett utmärkt val för dig som letar efter ett omega-3-tillskott med hög biotillgänglighet och extra antioxidativa egenskaper. Leta efter märkning med “Friend of the Sea” för marina produkter som inte har negativ inverkan på våra hav.

Algolja är ett vegetariskt alternativ som passar dig som undviker fisk eller föredrar växtbaserade källor. Den är fri från tungmetaller och har en hållbar produktion som skonar marina ekosystem, även om koncentrationen av EPA och DHA kan vara något lägre.

Köp algolja hos oss!

 
Algolja Omega-3
 
Omega-3 Algolja

Referenser:

1. Fu Y, Wang Y, Gao H, Li D, Jiang R, Ge L, Tong C, Xu K. Associations among Dietary Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids, the Gut Microbiota, and Intestinal Immunity. Mediators Inflamm. 2021 Jan 2;2021:8879227. (Hämtad 2024-08-30)

2. Livsmedelsverket. 2024. Fleromättat fett, omega-3, omega-6. (Hämtad 2024-09-02)

3. Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ; American Heart Association. Nutrition Committee. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation. 2002 Nov 19;106(21):2747-57. (Hämtad 2024-08-30)

4. Safi U Khan, Ahmad N Lone. 2021. Effect of omega-3 fatty acids on cardiovascular outcomes: A systematic review and meta-analysis. (Hämtad 2024-08-28)

5. Grosso G, Galvano F, Marventano S, Malaguarnera M, Bucolo C, Drago F, Caraci F. Omega-3 fatty acids and depression: scientific evidence and biological mechanisms. Oxid Med Cell Longev. 2014;2014:313570. (Hämtad 2024-09-02)

6. Kiecolt-Glaser JK, Belury MA, Andridge R, Malarkey WB, Glaser R. Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: a randomized controlled trial. Brain Behav Immun. 2011 Nov;25(8):1725-34. (2024-09-02)

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Varifrån kommer kosttillskotten?

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
 
När ska man ta sina kosttillskott?

När ska man ta sina kosttillskott?

Så kan du ta dina kosttillskott för bästa effekt.
 
Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 
Stor guide till D-vitamin

Stor guide till D-vitamin

Vitamin D samspelar med kalcium och är särskilt viktigt under vintern.
 
Tillverkning av eteriska oljor

Tillverkning av eteriska oljor

För att få en riktigt bra eterisk olja behöver framställningen ske på rätt sätt.
 
Kosttillskott i klimakteriet

Kosttillskott i klimakteriet

Få tips på hälsokost som kan hjälpa till att lindra klimakteriebesvär.
 
Kosttillskott för hår, hud och naglar

Kosttillskott för hår, hud och naglar

Hitta tillskotten som bidrar till kvaliteten på hår, hud och naglar.
 
Tillskott för unga

Tillskott för unga

Ungdomar och tillskott - hur ska man tänka och vad är rekommendationen?
 
Allt du vill veta om omega-3

Allt du vill veta om omega-3

Varför är omega-3-fettsyror så omtalade?
 
Kokossocker - ett nyttigare alternativ till socker

Kokossocker - ett nyttigare alternativ till socker

Byt ut ditt vanliga socker mot ett näringsrikare kokossocker.
 
Kosttillskott för äldre

Kosttillskott för äldre

Läs mer om vilka ämnen och kosttillskott som passar dig som börjar bli äldre.
 
Bra mat för kolesterolet

Bra mat för kolesterolet

Vad ska du äta för att bibehålla ett hälsosamt kolesterolvärde? Inspireras här!
 
5:2 Dieten

5:2 Dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt i fem.
 
Allt om fetter

Allt om fetter

Lär dig mer om olika typer av fett, vilka fetter du behöver få i dig och varför.
 
Raw Food

Raw Food

Maghälsa del 2:2: Lär dig mer om kosthållningen Raw food.
 
Kosttillskott för löpning - stötta din prestation och återhämtning!

Kosttillskott för löpning - stötta din prestation och återhämtning!

Stor guide till kosttillskott att inta före, under och efter löpningen!
 
Liposomala kosttillskott

Liposomala kosttillskott

Läs mer om vad liposomala kosttillskott är och hur de fungerar.
 
Signalsubstansen GABA

Signalsubstansen GABA

GABA är ett ämne som finns naturligt i kroppen och verkar lugnande.
 
Kost för bättre ledhälsa

Kost för bättre ledhälsa

Vilka livsmedel är extra bra för våra leder? Lär dig mer här!
 
Vad är NAD+?

Vad är NAD+?

Lär dig allt om det omtalade koenzymet och vilka funktioner det har i kroppen.