Vad är adaptogener?
Rosenrot, ashwagandha och schisandra - det är några av de adaptogena växter som används för att öka vår motståndskraft mot påverkan av olika stressfaktorer.
Adaptogener kan användas vid perioder av stress, oro och ångest eller andra påfrestningar.
Adaptogener kallas en del växter och svampar som innehåller utvalda bioaktiva substanser som påverkar våra cellers förmåga att anpassa sig till påfrestningar och stress. Adaptogener kan hjälpa kroppen att hantera påfrestningar, till exempel att behålla fokus vid stressiga situationer eller minska känslan av utmattning. Namnet adaptogener hänger ihop med engelskans “adapt”, att anpassa sig. Adaptogener är särskilt populära inom alternativmedicinen, där de räknas som en egen kategori liknande kolhydrater, fett och proteiner. Typiska situationer där adaptogener kan användas är:
- externa påfrestningar som köld, åldrande och skador
- biologiska och psykiska påfrestningar som stress, oro och ångest
- kemiska påfrestningar från exempelvis miljögifter.
För att räknas som adaptogen ska en växt eller svamp...
- Ha en generell och bred inverkan på kroppen, så till vida att motståndskraften förbättras mot många olika typer av stressfaktorer av fysisk, kemisk och biologisk natur.
- Ha en återställande, normaliserande funktion
- Vara ofarliga med en bred terapeutisk verkan och minimala eller inga störningar av de normala biologiska processerna i kroppen.
Lista över adaptogener
För att en växt ska räknas som adaptogen behöver den ha den ovanstående effekten på våra celler. Några av dessa adaptogener är:
- Rosenrot
- Schisandra (Fjärilsranka)
- Lakritsrot
- Ashwagandha (indisk ginseng, Withania somnifera)
- Astragalus
- Rysk rot (sibirisk ginseng, Eleutherococcus senticosus)
- Sarsaparilla (Smilax officinalis)
- Cordyceps
- Reishi (Lackticka)
- Maca
Tips! Du hittar de flesta adaptogener i kategorin Utvald hälsokost.
Tips på produkter
Hur fungerar adaptogener?
Eftersom adaptogener räknas som alternativmedicin är det svårt att veta exakt vad det är som fungerar, men det finns ändå gott om undersökningar kring adaptogenernas verkan. Framför allt verkar det handla om tre aktiva ämnen av naturligt ursprung som kan ha adaptogen verkan: lignaner, fenylpropanderivat och terpenoider. Studier har visat att adaptogenerna, och kanske särskilt dessa tre ämnen, stimulerar produktionen av två olika substanser i hjärnan.
- Neuropeptid Y (NPY), som deltar i flera fysiologiska processer i kroppen. Exempel på dessa är minne, inlärning och energibalans.
- Värmechocksprotein 72 (Hsp72), som skyddar proteiner som transporteras i cellerna. Produktionen av värmechocksproteiner ökar också när vi utsätts för stress i form av exempelvis infektion, inflammation, syrebrist, vätskebrist och gifter, och när vi tränar. Det beror på att de är en del av kroppens naturliga stressrespons för att bättre kunna hantera det vi utsätts för.
Det är förmodligen kombinationen av att både NPY och Hsp72 ökar som gör att cellernas förmåga att anpassa sig förbättras. Eftersom cellerna har lättare att adaptera, kan hjärnan också fungera bättre vid psykisk och fysisk stress.
Rosenrot, Rhodiola rosea, är en av de mest kända adaptogenerna och växer vilt i bland annat norra Europa, Nordamerika och på Grönland.
Adaptogener eller koffein?
Vissa adaptogener, som rosenrot, används för att öka den mentala prestationsförmågan och minska känslan av trötthet. Detta kan göra det enklare att koncentrera sig även vid för lite sömn, en stressig jobbsituation eller stora utmaningar. Koffein har som bekant också en uppiggande effekt, men fungerar genom att produktionen av adrenalin från det centrala nervsystemet stimuleras. Skillnaden är att koffein och andra centralstimulerande ämnen får en lägre verkan ju fler gånger du använder dem, och du måste därför öka dosen för att få samma effekt. Detta sker inte med adaptogener, utan de ger samma effekt kontinuerligt utan att du ökar dosen. Adaptogenerna är inte heller beroendeframkallande till skillnad från till exempel koffein. Här har vi samlat mer information om koffein, och här kan du läsa vidare om den uppiggande rosenroten.
Viktigt! Adaptogener kan alltså hjälpa dig att prestera bättre i olika utmanande situationer, men det är viktigt att inte använda dem istället för att ta tag i grundproblemet. Om du är stressad, trött och har låg energi är det viktigt att inte fortsätta i samma tempo utan ge kroppen vila. Här kan du läsa våra tips kring oro, stress och sömnproblem.