Vad är AIP-kost?
AIP är en kosthållning lik den antiinflammatoriska kosten. Fokus ligger på att förbättra tarmfloran och skapa en bra maghälsa. Läs mer i vår artikel!
Grönsaker är bra vid AIP-kost.
Vad är AIP-kost?
AIP kallas även autoimmun kost eller det autoimmuna protokollet och är en kosthållning lik den antiinflammatoriska. Kosten hjälper dig att bli av med bland annat matöverkänslighet, IBS, allergi och är speciellt framtagen för dig med besvär och sjukdomar kopplade till immunsystemet. Kosten fokuserar även på att återställa den viktiga tarmfloran och skapa en bra maghälsa. Testa dig fram för att hitta de livsmedel som just du mår bäst av och gör din mage glad.
AIP-protokoll
AIP-kost fungerar på så sätt att du följer en AIP-lista med livsmedel som du får äta och vilka du ska utesluta, det kallas ofta för ett AIP-protokoll eller AIP-lista. Man brukar dela in AIP i tre olika faser och syftet är att du i denna typ av kost tar bort alla livsmedel som kan trigga inflammation och irritera din tarm. Detta för att kroppen ska återhämta sig och gå in i en läkningsfas.
Fas 1: Läkning
Den första fasen pågår vanligtvis i minst 30-90 dagar. I denna fas äter du strikt efter autoimmun kost och utesluter livsmedel som kan orsaka irritation i tarmen och inflammation i kroppen. På detta sätt läks en läckande tarm, immunförsvaret får en chans att lugna ner sig och tarmfloran återställs. I tabellen nedan ser du vilka livsmedel du ska utesluta i minst fyra veckor, och vilka du kan äta fritt av. Var 30:e dag gör du en utvärdering för att avgöra om du ska fortsätta i läkningsfasen, börja återintroducera livsmedel eller felsöka. När du känner positiva effekter på kroppen betyder det att tarmen håller på att läka.
Uteslut | Ät gärna |
Spannmål med gluten | Kött |
Mejeriprodukter (mjölk, grädde, ost, smör etc.) | Fisk rik på omega-3 |
Baljväxter (bönor, linser, ärtor, jordnötter) | Skaldjur |
Nötter och frön | Inälvsmat |
Ägg | Grönsaker |
Socker och sötningsmedel | Hälsosamma fetter som kokosfett, avokadoolja och MCT-olja |
Potatisväxter som potatis, paprika, tomat, chili och aubergine. | Rotfrukter som morot, kålrot och sötpotatis |
Processad mat | Benbuljong |
Kaffe och alkohol | Frukt och bär (i måttlig mängd) |
Processade livsmedel (hel/halvfabrikat, processade vegetabiliska oljor) | Fermenterad mat (t.ex. surkål, kimchi och kombucha) |
Fas 2: Återintroduktion
Efter läkningsfasen går du in i återintroduktionsfasen för att du ska testa dig fram till din individanpassade kost, genom att introducera nya livsmedel som exempelvis ägg och nötter. I denna fas märker du vad kroppen och tarmen tycker om för livsmedel samt vad den reagerar negativt på. Du ska dock utesluta gluten och socker för att bibehålla din läkta tarm intakt.
Fas 3: Underhåll
Efter återintroduktionsfasen kommer underhållsfasen som är den fas som följer när du har genomfört ett antal återintroduktioner och sett vilket typ av kost som passar dig. Med denna kosthållning hålls symtomen på en minimal nivå. Många landar i denna process i en kosthållning som är lik paleodieten och antiinflammatorisk kost. Lär dig mer om hälsofördelarna med antiinflammatorisk kost!
Exempel på AIP-recept under en dag:
Frukost: Hampasmoothie med antioxidanter.
Lunch: Proteinrik kycklingsallad.
Middag: Laxfilé med örtröra.
Mellanmål: Avokado med tonfisk eller en kopp benbuljong.
Hälsoeffekter av AIP-kost
Eftersom du tar bort alla livsmedel som driver inflammation i kroppen kan hälsofördelarna vara många. När kroppen inte är upptagen med inflammationer kan ämnesomsättningen komma igång. Du tar även upp näringen från kosten bättre eftersom tarmen har fått tid att läka. Det kommer göra dig piggare och gladare! AIP kan vara bra vid exempelvis IBS, allergier och magproblem samt ta bort symtom vid autoimmuna sjukdomar. Det har forskats om AIP och antiinflammatorisk kost och dess positiva effekter på hälsan men det behövs mer forskning på ämnet.