Vad är bockhornsklöver?
Örten bockhornsklöver finns med som smaksättare i ett flertal maträtter från bland annat Indien, Thailand och Iran, men har inte blivit lika känd här i Skandinavien. Denna ört har dock många bra egenskaper att erbjuda, så här reder vi ut vad bockhornsklöver egentligen är och hur du använder den i mat och som kosttillskott.
- Smakrik, lite bitter krydda
- En beståndsdel i curry
- Kan tas som kapsel, pulver eller frö
Växten bockhornsklöver, eller Fenugreek som är det engelska namnet, är en mycket gammal ört som varit populär i såväl matlagning som för utvärtes bruk på kroppen i många tusen år. På latin heter växten Trigonella foenum-graecum och den tillhör familjen ärtväxter. Växten är ettårig, vilket innebär att den dör efter en säsongs blomning.
Bockhornsklöver går att hitta i det vilda från området kring östra Medelhavet till Kina, men den går bra att odla även i resten av världen. Det är i de flesta fall fröet från bockhornsklövern som använts till olika ändamål, bland annat för att lindra hudirritationer, hålla igång tarmarna, stabilisera blodsockret och reglera testosteronnivåerna i kroppen. Den som inte vill äta själva växten men ändå dra nytta av de goda egenskaperna kan istället välja en kapsel med bockhornsklöver som kosttillskott.
Bockhornsklöver
Bockhornsklöver som smaksättare
Bockhornsklöver är kanske mest känt som en beståndsdel i den smakrika kryddmixen curry, men den hittas i flera rätter som har persiskt, indiskt och thailändskt ursprung. Oftast torkas och mortlas frön från bockhornsklöver till en krydda, men fröna kan också användas som de är i maten eller blötläggas för att få fram välsmakande groddar. Bockhorn har en söt, nötaktig smak som även gör sig fint i bröd och bakverk. Ibland torkas även själva bladen från växten och används till samma ändamål som dess frön.
Vad är bockhornsklöver bra för?
Bockhornsklöverns smak är populär i matlagning, men växten är uppskattad för en hel del andra egenskaper också.
Näringsinnehållet
Bockhornsklövern är dels rik på protein och på kostfibrer. Just fibrerna har gjort att bockhornsklöver rekommenderas för att hålla igång magen och främja ämnesomsättningen. Liksom alla fiberrika livsmedel bidrar detta också till en längre mättnadskänsla, att blodsockret stiger långsamt och till att salivproduktionen i munnen ökar vilket är en fin bonus för tänderna. 1
Kosttillskott vid diabetes
Det har gjorts ett flertal studier på bockhornsklöver och dess effekt på blodsocker, och mer specifikt på hur det påverkar personer med Typ 2-diabetes. En studie som gjordes vid Punjab Agricultural University i Indien lät 60 män med Typ 2-diabetes ta ett tillskott bestående av pulver från bockhornsköver, bittergurka och jambolanäpple och granskade sedan deras blodsockernivåer. Männen fick 1 gram av tillskottet under en och en halv månad och 2 gram i ytterligare en och en halv månad, med resultatet att deras blodsocker faktiskt sänkts när de 3 månaderna hade passerat.2 Det krävs dock mer forskning kring bockhornsklöver och diabetes för att göra en medicinsk bedömning av effekterna. Däremot är bockhornsklöver ett uppskattat tillskott även för icke-diabetiker tack vare dess inverkan på tarmen.
Laga mat och baka med bockhornsklöver
Det går lika bra att använda hela frön eller pulver av bockhornsklöver i maten, men något som kan vara bra att tänka på är att såväl frön som pulver har en lätt bitter smak. Därför är det bra att prova sig fram med lite smaksättning i taget för att nå en lagom nivå. Det är också viktigt att använda bockhornsklöver från en säker källa, eftersom det annars finns risk för matförgiftning. Vill du vara på den säkra sidan kan du rosta fröna i en stekpanna innan du mortlar dem eller har dem i maten.