Mina sidor
Mina sidor
Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Vad är bockhornsklöver?

Bockhornsklöver är en ört som har använts länge både i matlagning och för att behandla olika hudåkommor och tillstånd. Bland annat är det en av ingredienserna i den goda kryddmixen curry. Lär dig allt om bockhornsklöver här!

Bockhornsklöver.Bockhornsklöver är mest känd som en beståndsdel i den smakrika kryddmixen curry. Inom naturmedicin har det bland annat använts för att förbättra matsmältningen.

Vad är bockhornsklöver?

Växten bockhornsklöver, eller Fenugreek som är det engelska namnet, är en mycket populär ört som som har använts i flera tusen år i såväl matlagning som för olika åkommor. På latin heter växten Trigonella foenum-graecum och den tillhör familjen ärtväxter. Växten är ettårig, vilket innebär att den dör efter en säsongs blomning. Bockhornsklöver växer vilt i området kring östra Medelhavet till Kina men odlas över hela världen. Den används både som krydda och som kosttillskott.

Bockhornsklöver i mat

Bockhornsklöver är kanske mest känd som en beståndsdel i den smakrika kryddmixen curry, och den förekommer ofta i rätter som har persiskt, indiskt eller thailändskt ursprung. Det är vanligt att fröna torkas och mortlas till en krydda, men de kan också användas som de är eller blötläggas för att få fram välsmakande groddar. Ibland torkas även själva bladen från växten och används på liknande sätt som fröna. Bockhorn har en söt, nötaktig smak som passar bra till matlagning och i bröd och bakverk.

Tips! Både frön och pulver har en lätt bitter smak. Därför är det bra att prova sig fram med lite smaksättning i taget för att nå en lagom nivå.

Vad är bockhornsklöver bra för?

Inom naturmedicin har bockhornsklöver bland annat använts i syfte att förbättra matsmältningen, för olika hudåkommor, för att öka mjölkproduktionen hos ammande kvinnor, stabilisera blodsockret och reglera testosteronnivåerna i kroppen. Man har hittat spår av användning av bockhornsklöver i utgrävningar i Irak från så tidigt som 4000 f.Kr.

Bockhornsklöver för magen

Bockhornsklöver är rikt på protein och kostfibrer. Just fibrerna har gjort att bockhornsklöver rekommenderas för att hålla igång magen och främja ämnesomsättningen. Liksom alla fiberrika livsmedel bidrar detta också till en längre mättnadskänsla och att blodsockret stiger långsammare.

Bockhornsklöver i studier

Det har gjorts ett flertal studier på bockhornsklöver och dess effekt på bland annat blodsockret. I en studie som undersökte just detta tittade man på hur bockhornsklöver påverkade personer med typ 2-diabetes (1). Totalt ingick 114 patienter där hälften fick bockhornsklöver och den andra hälften en kontrollsubstans. Efter en månad hade gruppen som fick bockhornsklöver signifikant lägre totalkolesterol jämfört med när de började, medan inga signifikanta skillnader sågs i kontrollgruppen. Studien tyder på att bockhornsklöver skulle kunna vara intressant för personer med typ 2-diabetes, men större studier behövs för att kunna säkerställa resultatet.

Bockhornsklöver har även förekommit i studier om testosteron (2) och amning, men studierna är små och resultaten osäkra. Bockhornsklöver rekommenderas inte under graviditet och amning då det är okänt hur det kan påverka barnet.

Har bockhornsklöver några biverkningar?

Bockhornsklöver har inga kända biverkningar. En viss allergirisk kan dock förekomma hos personer som är allergiska mot exempelvis soja, då bockhornsklöver är en ärtväxt. Följ alltid doseringsanvisningen på förpackningen.

Bockhornsklöver

 
Bockhornsklöver
 
Bockhornsklöver
 
Bockhornsklöver
 
Bockhornsklöverfrö
 
Bockhornsklöverfrö

Referenser:

  1. Genet Alem Geberemeskel, Yared Godefa Debebe, Nigisty Abraha Nguse. 2019. Antidiabetic Effect of Fenugreek Seed Powder Solution (Trigonella foenum-graecum L.) on Hyperlipidemia in Diabetic Patients. (Hämtad: 2025-02-20)
Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej