Vad är fytoöstrogen?
Fytoöstrogener, ofta kallade växthormoner, är naturliga växtämnen som efterliknar det kvinnliga könshormonet östrogen. Dessa ämnen återfinns i flera vanliga livsmedel såsom soja, linfrön och bär. Fytoöstrogener har blivit ett populärt alternativ vid klimakteriebesvär, men deras exakta effekt är ännu inte helt fastställd. Det finns även funderingar kring huruvida män bör äta livsmedel som är fytoöstrogenrika eller inte. I denna artikel går vi igenom vad fytoöstrogener är, hur de fungerar och vilka potentiella effekter de har.
Olika sorters bönor är en av flera livsmedel som innehåller fytoöstrogener.
Vad är fytoöstrogen?
Fytoöstrogen, eller växthormoner som det också kallas, har fått sitt namn från det grekiska ordet “fyto” som betyder “växt”. Fytoöstrogen är ett samlingsnamn för växtämnen, också kallade växthormoner, som liknar det kvinnliga könshormonet östrogen. Östrogen kan delas upp i flera olika grupper, däribland östradiol. Det är just detta hormon som fytoöstrogenerna liknar. Fytoöstrogen finns i en mängd olika växter och i olika former. De mest kända växthormonerna är isoflavoner och daidzein som finns i soja, lignaner som finns i linfrön, råg och bär samt prenylflavonoider som finns i humle. Växthormonerna i fytoöstrogen har i studier visats kunna binda sig till östrogenreceptorerna hos däggdjur, vilket i sin tur kan ha både en hormonbalanserande och hormonstörande effekt i kroppen (1).
Fytoöstrogen i livsmedel
Det är enkelt att få i sig fytoöstrogener genom kosten då det finns naturligt i flera av de livsmedel som vi äter regelbundet, framförallt i livsmedel som kommer från växtriket. Det är dock svårt att få i sig en större mängd av växthormoner enbart genom kosten.
Fytoöstrogen finns i följande livsmedel:
- * Linfrön, solrosfrön och sesamfrön
- * Mandlar och valnötter
- * Äpplen och granatäpplen
- * Jordgubbar, tranbär och vindruvor
- * Morötter, jamsrot och linser
- * Groddar och bönor
- * Sojaprodukter
- * Rödklöver, humle och lakritsrot
- * Havre, råg och korn
Fytoöstrogen vid klimakteriebesvär
Den mängden fytoöstrogen som finns i kosten vi äter har inte visat sig påverka hormonbalansen i kroppen(2). Dock har kosttillskott med fytoöstrogener, bland annat isoflavoner, blivit populärt att använda vid klimakteriebesvär. Man har studerat växthormonet isoflavon och dess eventuella positiva effekt vid problem med värmevallningar samt huruvida det kan gynna bentätheten och blodsockernivåerna (3). Även humleblomsextrakt och rödklöver, som båda innehåller isoflavoner och prenylflavonoider, har studerats för sina egenskaper att ge lindring vid klimakteriebesvär, som till exempel stress och sömnrelaterade besvär (4). Flertalet kvinnor fick under 12 veckor äta humleblomsextrakt och där kunde man bland annat se att besvären med värmevallningar minskade redan efter 4 veckor. Trots att det har gjorts en hel del forskning, är experterna fortfarande inte helt överens om hur fytoöstrogener faktiskt påverkar oss och våra hormoner men att det ändå kan finnas positiva effekter.
Har fytoöstrogen några biverkningar?
Det råder delade åsikter kring huruvida det är bra eller inte att äta en kost rik på fytoöstrogener eller kosttillskott med växthormoner, och om det faktiskt har några biverkningar eller effekter. Fytoöstrogener anses vara ett naturligt hormonstörande ämne som finns i bland annat soja och kål, dock inte sådana mängder att det bedöms vara hälsorisk (2). En nordisk rapport tyder dock på att det finns en möjlig hälsorisk för barn om man väljer att byta ut mejeriprodukter till sojabaserade produkter (2). Att äta en varierad kost som innehåller livsmedel med ett rikt innehåll av fytoöstrogener har dock inte kunnat påvisa varken negativ eller positiv effekt på hormonbalansen. Det finns inte heller någon anledning till att tillföra ett kosttillskott med fytoöstrogener om man har en fungerande hormonell balans. Många upplever dock en förbättring och det bästa är att själv testa och utvärdera vad för effekt man upplever.
Bör män undvika fytoöstrogen?
Det finns inget som tyder på att män aktivt borde undvika livsmedel som innehåller fytoöstrogener. Även om östrogen är ett kvinnligt könshormon så finns det även i kroppen hos män, men i en mindre mängd. I en studie från Karolinska Instituten visade det sig att män som hade ett högt intag av fytoöstrogenrika livsmedel, såsom sojaprodukter, bönor, linfrön, solrosfrön bär och jordnötter hade en lägre risk att drabbas av prostatacancer (5). Man tror att den skyddande effekten kan bero på fytoöstrogenerna, men det finns inget som säkert påvisar detta. Vid hälsorelaterade besvär så är rådet alltid att vända sig till vården för hjälp.
Kosttillskott med fytoöstrogen
Det finns flera kosttillskott att köpa med fytoöstrogen för den som vill ha ett naturligt alternativ vid hormonella besvär. De vanligaste ämnena i kosttillskott för hormonell balans är rödklöver, humleextrakt och soja, vilka innehåller fytoöstrogener eller så kallade växthormoner. Även kosttillskott med B-vitaminer, framförallt vitamin B6 och vitamin B12, är populära då de bidrar till normal energiomsättning och kan motverka trötthetskänslor. Ofta kombinerar man fytoöstrogener tillsammans med B-vitaminer i kosttillskott, exempelvis i 4 HER Menopause eller New Nordic Meno Joy. Även kosttillskott med wild yam, också kallat jamsrot, används vid naturliga alternativ och är rikt på fytoöstrogenet diosgenin. Diosgenin är en flavonoid som fungerar som ett växthormon och kan underlätta besvär som orsakas av låga östrogennivåer.
Referenser:
1. Ivonne M C M Rietjens, Jochem Louisse, Karsten Beekmann. 2017. The potential health effects of dietary phytoestrogens. (Hämtad: 2024-10-25)
2. Livsmedelsverket. 2024. Hormonstörande ämnen. (Hämtad: 2024-10-25)
3. Li-Ru Chen, Nai-Yu Ko, Kuo-Hu Chen. 2019. Isoflavone Supplements for Menopausal Women: A Systematic Review. (Hämtad: 2024-10-25)
4. Vida Aghamiri, Mojgan Mirghafourvand, Sakineh Mohammad-Alizadeh-Charandabi, Hossein Nazemiyeh. 2015. The effect of Hop (Humulus lupulus L.) on early menopausal symptoms and hot flashes: A randomized placebo-controlled trial. (Hämtad: 2024-10-25)
5. Maria Hedelin 1, Asa Klint, Ellen T Chang, Rino Bellocco, Jan-Erik Johansson, Swen-Olof Andersson, m.fl. 2006. Dietary phytoestrogen, serum enterolactone and risk of prostate cancer: the cancer prostate Sweden study (Sweden). (Hämtad: 2024-10-25)