Vad är NAD+?
I takt med att vi åldras minskar våra nivåer av NAD+. Det forskas just nu mycket kring vilka fördelar som potentiellt är involverade i att bibehålla nivåerna även när vi åldras. I den här artikeln går vi på djupet i det intressanta koenzymet och ger en översikt över vad NAD+ är och vilka funktioner i kroppen NAD+ är involverat i.
- Vad är NAD+?
- Vad vet vi om NAD+?
- NAD+ och NADH - två former av samma molekyl
- Källor till NAD+
- Är NAD+ intressant för alla?
- Är NAD+ säkert att inta?
NAD+ är ett koenzym som påverkar en rad processer på cellulär nivå.
Vad är NAD+?
NAD+, eller nikotinamid adenin dinukleotid som är det fullständiga namnet, har fångat många hälsointresserades uppmärksamhet de senaste åren. NAD+ är ett koenzym, vilket är en typ av molekyl som fungerar som en hjälpare till ett enzym. Enzymer är avgörande för många biokemiska reaktioner i kroppen, och koenzymerna binder till enzymerna och hjälper till att påskynda eller möjliggöra kemiska reaktioner som annars inte skulle ske, eller skulle ske mycket långsammare. I kroppen är NAD+ avgörande för energiproduktion, DNA-reparation och andra viktiga processer i våra celler. När vi blir äldre sjunker våra NAD-nivåer, vilket tros bidra till försämrad cellfunktion och åldersrelaterade problem. Detta gör NAD till ett centralt ämne inom anti-agingforskning, där det visat positiva resultat på ämnets påverkan när det gäller hälsosamt åldrande, åldersrelaterade tillstånd och dess funktion i cellernas energiomvandling (1, 2). Under perioder och stress och sjukdom ökar kroppens behov av NAD, samtidigt som våra naturliga nivåer minskar ju äldre vi blir.
Kroppen kan producera NAD på egen hand, men för att göra det behövs rätt byggstenar från kosten. Livsmedel rika på vitamin B3, såsom niacin, är viktiga för att tillverka NAD. Genom att äta dessa näringsämnen kan du hjälpa kroppen att hålla NAD-nivåerna uppe.
Vad vet vi om NAD+?
Sedan upptäckten av NAD+ år 1906 har man försökt kartlägga NAD+s funktioner och roll i kroppen, och idag vet vi en del om vilka funktioner NAD+ har. De senaste åren har NAD+ dessutom nämnts i samband med stora ord som 'anti-age', 'age-reversing' och 'longevity'.
Även om det stämmer att NAD+ har direkt och indirekt påverkan på en rad processer på cellulär nivå som DNA-reparation, cellers åldrande och immunförsvarscellers funktion (1), kan man inte dra slutsatsen att högre nivåer av NAD+ i kroppen kan "bota" åldrandet. Det pågår mycket forskning inom området för att förstå NAD+s potentiella fördelar, men det behövs mycket mer forskning för att kunna dra några övergripande slutsatser.
När vi och våra celler åldras är det många faktorer som spelar in, och det är viktigt att komma ihåg att NAD+-nivåer bara är en faktor - det finns många andra saker som påverkar våra cellers hälsa.
NAD+ och NADH – Två former av samma molekyl
NAD finns i två olika former: NAD+ och NADH. De båda formerna spelar en roll i vår kropps energihantering och är även kopplade till hur vi åldras.
Så fungerar NAD+
NAD+ är den aktiva, oxiderade formen av NAD som fungerar som en elektronacceptor. Det betyder att NAD+ spelar en nyckelroll i redoxreaktioner, där det "fångar upp" elektroner under processer som glykolysen och citronsyracykeln. Man kan tänka på NAD+ som en buss som plockar upp passagerare (elektroner). När NAD+ tar upp elektroner reduceras det till NADH, och detta är nödvändigt för att driva energiproduktionen i cellerna.
Glykolysen: Glykolysen är en biokemisk process som bryter ner glukos (sockermolekyler) till pyruvat, vilket resulterar i produktion av energi i form av ATP (adenosintrifosfat).
Citronsyracykeln: Citronsyracykeln är viktig för energiproduktion och spelar en avgörande roll i metabolismen av kolhydrater, fetter och proteiner.
Vem behöver NAD+?
Om du är intresserad av att förbättra din energiomsättning eller stötta cellfunktioner, särskilt under åldrande eller perioder av stress, kan tillskott av NAD+ hjälpa till att stödja kroppens naturliga funktioner. Det är också intressant för personer som vill främja DNA-reparation och motverka åldersrelaterade processer.
Så fungerar NADH
NADH är den form som NAD+ omvandlas till när det har tagit upp elektroner, och fungerar som en elektrondonator i energiproduktionen. NADH används för att överföra dessa elektroner till andra delar av cellen, där de hjälper till att skapa den energi som våra celler behöver för att fungera. Till skillnad från NAD+ kan du tänka på NADH som en buss fylld med passagerare (elektroner), som levererar sina elektroner för att driva cellens energiomvandling.
Vem behöver NADH?
NADH är särskilt relevant för dig som söker omedelbart energistöd. Eftersom det fungerar som en elektronbärare i cellens metabolism, kan tillskott av NADH bidra till normala energinivåer. Det kan vara fördelaktigt för personer som lider av trötthet, eller som vill förbättra kroppens energinivåer vid krävande aktiviteter.
De olika formerna av NAD:
NAD: Den allmänna termen som omfattar både den oxiderade formen (NAD+) och den reducerade formen (NADH).
NAD+: Den oxiderade formen av NAD, som fungerar som en elektronmottagare i olika metaboliska reaktioner.
NADH: Den reducerade formen av NAD, som transporterar elektroner och spelar en viktig roll i ATP-produktionen.
Vad är redoxreaktioner?
Redoxreaktioner är kemiska reaktioner där det sker en överföring av elektroner mellan olika ämnen. "Redox" är en kombination av orden reduktion och oxidation, som är de två delprocesserna i dessa reaktioner:
Oxidation: ett ämne avger eller förlorar elektroner. Det ämne som oxideras ökar i oxidationstal.
Reduktion: ett ämne tar upp eller vinner elektroner. Det ämne som reduceras minskar i oxidationstal.
NAD-relaterade tillskott har blivit populära för dem som vill stötta kroppens naturliga processer, främja energi och motverka åldrande. NAD+ kan vara särskilt intressant för dem som vill förbättra cellulär funktion och långsiktig hälsa, medan NADH kan ge snabbare energiförbättringar och stöd vid fysisk prestation.
Källor till NAD+
Det finns många sätt att få i sig mer NAD+ i kroppen, och även metoder för att behålla så mycket som möjligt av den mängd man redan har. Som nämnts sjunker våra nivåer av NAD+ med åldern, så en minskning är naturligt.
Som många andra saker i vår kropp, kan våra nivåer av NAD+ bland annat påverkas av fysisk aktivitet, kost, stress och sömn. Vi vet alla att tillräckligt med sömn, hälsosam kost, minskning av stress och regelbunden motion är bra för vår hälsa, och med en hälsosam livsstil kan man också bidra till att hålla sin nivå av NAD+ uppe. Att ge kroppen rätt näring, med tillräckligt av vitamin B3, kan också hjälpa till att bibehålla dessa molekylers nivåer.
Man kan också komplettera sin hälsosamma livsstil med ett kosttillskott som stödjer nivåerna av NAD+ i kroppen. Kosttillskott med NR, även kallat nikotinamidribosid, är en form av B3-vitamin och fungerar som en föregångare till NAD+. Det innebär att NR bildar förutsättningar för att producera mer NAD+ i kroppen. Det finns även kosttillskott med nikotinamid adenin dinukleotid, vilket är NAD i färdig form. Här hittar du alla våra tillskott med NAD+, både med NR och i färdig form.
Kosttillskott med NAD
Är NAD+ intressant för alla?
De flesta unga människor behöver inte tänka på NAD+, eftersom de med stor sannolikhet redan har en god mängd i kroppen. Personer som är lite äldre, och som är intresserade av att understödja sina NAD+-nivåer, kan göra detta genom att försöka leva en hälsosam livsstil med träning, tillräckligt med sömn och bra kost och eventuellt ta ett kosttillskott. De första potentiella fördelarna av att hålla sina nivåer av NAD+ uppe kan synas på hud och hår, eftersom våra hår- och hudceller förnyas under loppet av 1-3 månader. Resten av kroppens celler förnyas betydligt långsammare.
Är NAD säkert att inta?
År 2019 blev EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Allergens ombedd att bedöma säkerheten hos nikotinamid ribosidklorid, NR, som ett 'Novel Food.' De fann slutsatsen att upp till 300 mg dagligen för friska vuxna människor är säkert, och att 230 mg dagligen är säkert för gravida och ammande kvinnor.(2)
Om du tar mediciner, har hjärtproblem, högt blodtryck eller lider av annat medicinskt tillstånd bör du kontakta läkare innan du provar ett nytt kosttillskott.
Referenser
- Dina Radenkovic, Reason, Eric Verdin. 2020. Clinical Evidence for Targeting NAD Therapeutically. (Hämtad 2024-10-07)
- Mounica Soma, Satya Kumar Lalam. 2022. The role of nicotinamide mononucleotide (NMN) in anti-aging, longevity, and its potential for treating chronic conditions. (Hämtad 2024-10-07).
- Anthony J. Covarrubias, Rosalba Perrone, Alessia Grozio, Eric Verdin, 2021. NAD+-metabolism och dess roller i cellulära processer under åldrandet.(Hämtad 2023-11-17)
- EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Nutrition, Novel foods and Food allergens), Turck D., Castenmiller J., de Henauw S., Hirsch-Ernst KI., Kearney J., Maciuk A., Mangelsdorf I., McArdle HJ., Naska A., Pelaez C., Pentieva K., Siani A., Thies F., Tsabouri S., Vinceti M., Cubadda F., Engel K-H., Frenzel T., Heinonen M., Marchelli R., Neuhäuser-Berthold M., Pöting A., Poulsen M., Sanz Y., Schlatter JR., van Loveren H., de Sesmaisons-Lecarré A., Germini A., Knutsen HK., 2019. Säkerheten hos nikotinamid ribosidklorid som en ny matprodukt enligt förordning (EU) 2015/2283 och biotillgängligheten av nikotinamid från denna källa, i sammanhanget av direktiv 2002/46/EG. (Hämtad 2023-11-24)