Vad gör manukahonungen så speciell?
Manukahonung har blivit populärt på senare år, främst för honungens hälsoegenskaper. Honungen är full med vitaminer och mineraler.
I samarbete med Manuka Lab
När manukaträden blommar har de en liten delikat vit blomma.
Manukaträdet finns längs Nya Zeelands avlägsna, torra kuster och när träden blommar har de en liten delikat vit blomma. Tack vare flitiga honungsbin samlas manukapollen in under den korta blomningsperioden (2–6 veckor), och av detta blir det så småningom en unik manukahonung. Manukablomman ger honungen en distinkt smak, som omedelbart känns igen i jämförelse med andra typer av honung. Denna unika honung har behållit de otroliga genetiska egenskaperna från manukaträdet, bland annat kraftfulla antimikrobiella egenskaper. Manukahonungens naturligt lugnande egenskaper anses vara nästan fyra gånger starkare än hos vanlig honung.
Vi rekommenderar
Manukahonung är naturens naturliga superfood
De naturliga antimikrobiella egenskaperna kommer från methylglyoxal (MGO). Manukahonung gör gott för välbefinnandet, bland annat för kropp, tarm samt mun & hals. Den ger också en naturlig sötma samtidigt som den är en naturlig energikälla. Dessutom är honungen full av näringsämnen, bland annat viktiga vitaminer och mineraler. Den passar perfekt för en god livsstil och ett aktivt liv.
MGO - kvalitetsmärkt
MGO-klassificeringssystemet utvärderar den naturliga markören av methylglyoxal (MGO) och säkerställer renhet samt kvalitet. Ju högre MGO-innehåll desto högre kvalitet har honungen. MGO-märket på produktens etikett säkrar miniminivåerna av naturlig MGO. All honung som produceras för Manuka Lab i Nya Zeeland är oberoende testade och certifierade enligt godkända standarder och är spårbara tillbaka till sitt ursprung. Detta är något som är väldigt viktigt, då det fuskas mycket kring manukahonung. Manuka Lab är ett mycket seriöst företag där man kan spåra varje del i processen, från bikupa ända ner i burken.
Så tar du reda på om manukahonungen är äkta
Manuka Lab har en av världens mest spårbara honungsprodukter där du kan ta reda på exakt vilka bikupor honungen kommer ifrån. Den packas på plats i Nya Zeeland för att garantera kvalitet och spårbarhet. Tyvärr säljs mer manukahonung i världen än vad som produceras . För att ta reda på om honungen du har tänkt köpa är äkta kan du tänka på sakerna här nedan.
Här är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter:
• Är honungen från Nya Zeeland (var det packat och märkt där?)? Nya Zeeland har förbud mot honungsimport, så om honung har kommit därifrån måste den ha producerats där.
Leta efter texten ”packad i Nya Zeeland” på etiketten. Det garanterar att inga övriga smakämnen eller kemikalier från en tredje part har letat sig in i produkten.
• Leta efter MGO-märket som certifierar och mäter den naturligt förekommande metylglyoxalen i Manukahonung.
• Kontrollera formuleringen på etiketten! Om det står att den är en ”blandning” eller ”blandad” har den troligen blandats med europeisk eller asiatisk honung, och kan därför inte
vara äkta Manuka från Nya Zeeland.
• ”Hive to Home”: Är honungen spårbar? Alla väl ansedda honungsförsäljare kan spåra sina burkar tillbaka till biodlaren som skördade den, tack vare deras engagemang för öppenhet.
• Textur och färg. Certifierad Manukahonung från Nya Zeeland är beige eller ljusbrun till färgen, jämfört med den gula/orangea färgen man får med vanlig honung. Har honungen hårdnat och du upptäcker kristaller i honungen betyder det att honungen har blivit uppvärmd under höga temperaturer för att göra den lättare att förpacka. Detta kan gör att MGO-halten tillfälligt kan öka men det förkortar också livslängden på de dyrbara MGO-ämnena.
• Förpackningen/burken bör vara mörk då ljus kommer förkorta livslängden och försämra kvaliteten.