Våga vila - så säger du hejdå till prestationsprinsessan!
Att vara till lags, försöka göra rätt och vilja prestera är vanligt, speciellt för kvinnor, menar vår hälsoinspiratör Johanna Hector. Hon menar att rollen som prestationsprinsessa kan göra att man tappar bort sig själv. Johanna berättar om hur hon själv lyckats ersätta prestationsprinsessans driv och ambitioner med ett djupare, inre driv som bara kan komma från en plats av djup tillfredsställelse – och tipsar om hur du kan hitta den platsen inom dig.
Johanna om att göra rätt, prestera och vara duktig
Johanna menar att en prestationsprinsessa är en person som vill göra rätt. En person som vill vara till lags, en person som får mycket gjort – och som om inte det vore nog, en person som också är rolig att ha att göra med.
– Hon är ganska framgångsrik men det är väldigt sällan hon får den djupa känslan av tillfredsställelse. Jag hamnar lätt i facket av att vara en prestationsprinsessa. Jag vill göra rätt, göra bra ifrån mig och vara alla till lags. I slutet av dagen kan det lämna en stor trötthet i mig, en känsla av att jag lite har lämnat mig själv. Det finns inget som kostar mer än att lämna sig själv. Därför vill jag inspirera andra och påminna om vikten av att våga vila och vända hem till sig själv.
Vad gör en plats av djup tillfredsställelse med oss?
Johanna menar att när vi är djupt tillfredsställda gör vi saker för att det känns bra för oss. Inte utifrån viljan att vara duktig.
– När vi är djupt tillfredsställda kan vi göra mer än vad vi kan göra som prestationsprinsessa. Processen blir viktigare än resultatet, och vårt eget välmående hamnar inte i andras händer. Vi blir inte lika sura på andra, eftersom vi inte behöver att andra ska se oss. Att leva i en plats av tillfredsställelse är otroligt givande och det är lättare att ha roligt med andra människor. Man blir också mer generös och man njuter mer av att se andra må bra.
Vägen från prestationsprinsessa till tillfredsställelse
Att nå till en plats av tillfredsställelse sker inte genom att tänka, menar Johanna.
– Vägen till tillfredsställelse sker genom kroppen. Många gånger skapas problem uppe i huvudet, och man kan inte lösa problem där de skapas. Då gäller det att komma ner i kroppen. Det kan vara genom en ansiktsmassage, hudvård – mer “ytliga saker”, och det är okej.
För Johanna har ett sätt att landa i kroppen varit genom yogaformen Yoga Nidra – en stillsam och vilande form av yoga. Johanna spelar upp en ljudfil med en vägledd session av yogaformen från sin mobil dagligen som ett sätt att stilla tankarna och hitta tillbaka till sig själv. Hon fastnade för yogaformen på en gång.
– När jag testade Yoga Nidra för första gången var det revolutionerande. Jag älskar energi och jag trodde aldrig att jag skulle njuta så mycket av den femton minuters dagliga vilan som Yoga Nidra ger. I början springer tankarna och det tar ett tag att stilla dem – men ett, tu, tre – så är jag i en annan värld. Det känns inte som att jag sover men samtidigt så hör jag inte ett ord av vad de säger i ljudfilen jag lyssnar på. Efter ett tag hör jag en röst som säger “kom tillbaka, Yoga Nidra är slut” och det känns som att det har gått en livstid. Den press man kände innan har försvunnit. Yoga Nidra är inget jag tummar på, det är något jag gör varje dag.
Tips! Lär dig mer om Yoga Nidra.
Att landa i kroppen skapar lust och glädje – det ger dig bättre chanser att använda hjärnan rätt
– Kroppen vet alltid vägen och saknar dig alltid som en söt liten hundvalp. Vi är så dömande uppe i huvudet. När man är närvarande i kroppen kan man använda superhjärnan, som är bra på så mycket, från en plats av glädje och lust.
Johanna menar att det är lättare att slå bort tankar om att man inte duger och tankar om hur andra uppfattar en när man vågar landa i kroppen.
– Tankar som “jag duger inte” och “vad tyckte hon om mig egentligen?” tror man inte lika mycket på när man landar i kroppen – man vet att dessa tankar inte är ens "jag" – att dessa tankar bara är tankar.
Vad det än är som får dig att landa i kroppen – gör det!
– Mitt tips för att komma bort från rollen som prestationsprinsessa är att tänka på vad som ger dig genuin närvaro i kroppen.
När du ger dig själv ett försök att vara närvarande och landa i kroppen, får du göra det med en snällhet gentemot dig själv, menar Johanna. Att ställa för höga krav på sig själv att kunna gå in i en medveten närvaro, eller att vara för hård mot sig själv om man inte lyckas, blir paradoxalt när man vill säga hejdå till prestationsprinsessan.
– Om man tänker att “nu skulle jag vara närvarande och så är jag inte det” – då är det prestationsprinsessan som säger det. Du kanske kan göra en härlig ansiktsmassage, sminka dig, vad det än är – det viktiga är att du är ärlig med dig själv och att du gör något som får dig att känna att “nu är jag i min kropp”. Det behöver vara kopplat till något av våra sinnen, för sinnena bor i kroppen. En luft, en syn, en känsel, en smak. Använd någon av dessa sinnen. Att tänka “nu ska jag vara närvarande” är en för dömande tanke för att du ska kunna känna dig närvarande. Något som kan användas som hjälpmedel när du vill få en känsla av närvaro är dofter, till exempel eteriska oljor.
För Yoga Nidra-sessionen
Johannas tips på övningar för att släppa prestationsprinsessan
När tankar som kommer från prestationsprinsessan i dig dyker upp, eller när du vill ställa in ett stressat och “duktigt” nervsystem på en ny bana, kan du lugna kroppen och sinnet på olika sätt – Johanna tipsar om vad som har funkat för henne!
Andningsövningar för ett lugnare sinne
- – Andas in på fyra, andas ut på sex. Det viktiga är relationen mellan in- och utandning, att utandningen är lite längre än inandningen. När utandningen är längre än inandningen aktiveras det parasympatiska nervsystemet. Det är därför relationen mellan dessa är viktig. Det betyder alltså att du lika gärna kan andas in på åtta och ut på tolv. Du räknar i ett tempo som passar dig – det behöver alltså inte vara i samma tempo som gäller när man räknar i sekunder.
- Johanna menar att något annat som också kan hjälpa dig bort från malande tankar är att andas i fyrkant. Det innebär att du andas in under några sekunder, håller andan i en kort stund, för att sedan andas ut under några sekunder. Därefter håller du återigen andan en liten stund. När du gör detta kan du också visualisera hur en fyrkant bildas.
– Målet är att komma ihåg att det som har uppkommit i dig är en tanke och en känsla, men det är inte du.
Yoga Nidra för nervsystemet
- – För nervsystemet är Yoga Nidra helt fantastiskt. Det får dig att komma in i rest and digest – den parasympatiska delen av nervsystemet. Thetavågorna och deltavågorna är hjärnvågornas djupaste cykler. Under ett “state of flow” pågår en hög aktivitet i hjärnan – då är våra hjärnvågor i thetavågorna. Under den högkvalitativa delen av sömnen har vi både theta- och deltavågor. Djupsömn mäts i deltavågor, och REM-söm i thetavågor.
Johanna menar att det är theta- och deltavågorna som aktiveras även vid en Yoga Nidra-session.
– Man brukar säga att tjugo minuters Yoga Nidra motsvarar tre timmars sömn, eftersom du får den högkvalitativa delen av nattsömnen. Du får tid både i theta- och deltavågorna.
Yoga Nidra för oss in i det undermedvetna, där vi kan skapa nya mentala stigar, menar Johanna.
– När Yoga Nidra tar oss in i dessa hjärnvågor tas vi in i vårt undermedvetna och det som driver oss i grunden. Yoga Nidra är väldigt likt en hypnos som hjälper till att gå in i det undermedvetna till en plats där man kan hitta nya vägar och trampa nya stigar. Därför är det ett jättefint verktyg.
Det finns flera former av Yoga Nidra, där Johanna menar att det som hon skulle rekommendera i det här fallet är en tillåtande, feminin form av yogaformen, framför en mer maskulin och prestationsbaserad inriktning.
Tips! Om du vill lära dig mer om vila som ett sätt att hitta hem till dig själv, kan Johanna Hectors program Våga Vila passa dig. Det är Johanna själv som håller i programmet, genom egengrundade SoulWork Club, en onlineklubb med fokus på lustfylld träning, återhämtning, näringsrik mat och transformerande reflektion.
Johanna om att hitta hem till sig själv i yrket som yogalärare
Johanna Hector har grundat Global Yoga, som erbjuder både yogaklasser och utbildning för yogalärare.
– Vi på Global Yoga tror att yoga är för 2000-talets människa. Vi tror på urgamla principer. Att både titta bakåt och framåt i tiden. Att hämta perspektiv både från de öst- och västerländska yogafilosofierna.
Hon menar att det är jätteviktigt att man anpassar sin egen praktik som yogalärare utifrån var man själv befinner sig i livet, att man vänder hem till sig själv som yogalärare.
– Det är så lätt att man lämnar sig själv, att man väljer att undervisa i det senaste. Det är lätt att ha en önskan om att alla klasser ska vara fulla, att få likes på sina konton och att ens klipp ska bli virala. Det är lätt att man börjar ägna för mycket tid åt sådant – men det är inte hållbart. Du måste undervisa det du brinner för – då kommer du kunna vara yogalärare i 20 år utan att bränna ut dig. Det finns inget som kostar mer än att lämna sig själv. Vi behöver lärare som har undervisat länge och som vågar stå upp för sin grej och visa andra hur man gör det. Vi söker hela tiden yogalärare som vill undervisa med sin röst och som vill vara i sitt community. Tyvärr ser jag ut som en väldigt stereotyp yogalärare; en blond kvinna med min typ av kroppsform. Vi på Global Yoga vill visa att yoga för alla – vem du än är, kan du hitta din egen grej inom yoga.
Tips! På Global Yogas instagramkonto hittar du mer information om Global Yoga.