Välj rätt yogamatta - stor guide
Yogamattor finns i olika material och storlekar och kan kosta allt från några hundralappar till över tusen kronor. Vi går igenom vad som skiljer de olika yogamattorna åt och hur du kan tänka för att hitta rätt yogamatta för just dig.
- Hur ska du tänka när du väljer yogamatta?
- Yogamatta för nybörjare
- Välj matta efter yogaform
- Storlek på yogamatta
- Hur tjock ska en yogamatta vara?
- Yogamattans grepp och struktur
- Material i yogamattor
Yogamattor finns i olika former och material och kan påverka upplevelsen av din träning.
Hur ska du tänka när du väljer yogamatta?
Yoga är en mångsidig träningsform som blandar fysiska övningar med andningsövningar och avslappning och som genom olika meditationstekniker skapar balans mellan kropp och själ. Det finns mängder av yogaformer med olika inriktning och kanske finns det lika många sätt att utöva yoga på som det finns människor. Precis som yogaformerna skiljer sig åt finns det också yogamattor med olika egenskaper och kvaliteter. Vilken yogamatta som passar dig beror dels på tycke och smak, men det finns även andra faktorer som spelar in. Vi guidar dig genom yogamattedjungeln!
Yogamatta för nybörjare
Om du aldrig har yogat förut kan en lite tjockare matta vara att rekommendera. Tjockare mattor ger bra stöd åt knän och handleder, de känns också mjukare mot golvet och ger en behaglig vila under avslappningsövningar. Tunnare mattor ger inte lika mycket avlastning, men för vana yogautövare kan kontakten med golvet och mattans grepp vara en viktigare prioritering, då styrka och teknik istället ger rätt stöd i rörelserna.
Yogamattor för nybörjare:
Välj matta efter yogaform
Yoga nidra, ashtangayoga eller vinyasayoga? Olika former av yoga kan lämpa sig bättre på olika typer av mattor. Generellt sett kan man säga att en tjockare matta passar bättre till lugnare yoga och en tunnare matta kan passa bra till en mer aktiv yogaform. I lugnare typer av yoga, såsom yoga nidra eller restorativ yoga, är man ofta nära golvet och det ska vara bekvämt att vila på mattan eller ligga i savasana. En mer aktiv yogaform kräver en matta med bra grepp som ger god balans i rörelserna.
Vilken yogamatta passar till hot yoga?
För bikramyoga, yin yoga och hot yoga som utförs i värme rekommenderas en yogamatta med bra grepp, som inte glider trots att den blir blöt. Under ett pass hot yoga kan det bli riktigt svettig så satsa på en yogamatta med små hål som släpper igenom fukt. Det ger bra struktur och låter mattan andas även med en handduk över.
Tips! En yogamatta kan behöva “yogas in” under en period för att få ett bra grepp. Ju mer du använder mattan desto bättre brukar greppet bli.
Yogamatta till gymmet
Till gymmet kan det vara bra att välja en matta som är lätt och smidig att bära med sig. Titta gärna efter en matta med bra grepp, då underlaget kan vara halt och det är skönt att inte behöva oroa sig för att du eller mattan ska glida under passet.
Yogamatta till gymmet:
Storlek på yogamattan
En yogamatta markerar platsen du har att röra dig på. Du ska inte behöva tänka på att anpassa din träning efter mattans storlek så det är viktigt att du har en matta i en storlek som du känner dig bekväm med. Är du lång och orörlig kan du behöva en lite större matta så att du kan röra dig obehindrat. Har du yogat länge och är en van yogi brukar det vara lättare att anpassa rörelserna efter ett mindre utrymme. En tumregel kan vara att välja en matta som är omkring 10-20 centimeter längre än dig själv. Det finns även extra breda yogamattor som passar personer med breda axlar eller dig som har svårt att hålla dig på mattan.
Hur tjock ska en yogamatta vara?
Yogamattor är ofta något tunnare än klassiska träningsmattor. De brukar röra sig i ett spann mellan 3 till 7 mm. En tunnare matta ger mer kontakt med underlaget samtidigt som du får bättre fäste och grepp. En tjockare matta på över 5 mm kan vara skönt vid lugnare yoga eller om du jobbar mycket knästående och har känsliga knän. Tjockare mattor kan dock ge sämre balans då man inte får samma stöd mot underlaget. Generellt sett brukar man inte behöva en matta som är över 4 mm tjock om man inte har särskilda behov. Om du vill ha en tunnare matta men har problem med knäna kan du titta efter en tunnare matta med extra densitet och dämpning.
Yogamattans grepp och struktur
Strukturen kan påverka hur bra grepp du får och om du glider på mattan när du utövar din yoga och det finns alltifrån helt släta yogamattor till yogamattor som är ordentligt strukturerade. Till exempel har gummi-, jute- eller bommulsyogamattor ofta en upphöjd struktur som gör att du glider mindre.
Reseyogamatta
Vill du inte gå en dag utan att yoga kan du titta efter en särskilda reseyogamattor som är gjorda för att smidigt kunna ta med sig på resande fot. Men en tjocklek på omkring 1,5 centimeter är en reseyogamatta lätt att vika ihop och ta med sig. En reseyogamatta går också bra att ta med sig och lägga ovanpå gymmets mattor.
Tips på reseyogamatta:
Vilket material ska min yogamatta ha?
Yogamattor finns i flera olika material. Billigare mattor har ofta sämre grepp och risken finns att de innehåller giftiga färgämnen eller ftalater. Dyrare mattor är ofta bättre testade och skonsamma både för miljön och för din hälsa. Här går vi igenom några olika material som är vanliga i yogamattor:
Yogamatta av PVC - PVC är en förkortning för polyvinylklorid. Det är den näst mest använda plasten i världen idag och många yogamattor är tillverkade av PVC då det är ett halkfritt material som står emot fukt. Tillverkningen kan dock vara skadlig för människa och miljö men det finns giftfri PVC som tillverkas på ett bättre sätt. Det viktigaste att titta efter är just att yogamattan är giftfri och att den inte innehåller ftalater.
Yogamatta av TPE - TPE är ett gummiliknande material som är elastiskt, lätt och flexibelt. Det är ett giftfritt och återvinningsbart material som är fritt från PVC och inte innehåller ftalater. TPE passar bra till just yogamattor då materialet fungerar dämpande och har ett bra grepp.
Yogamatta i bambu - Mattor i bambumaterial är tillverkade av biobaserade råvaror, till exempel bambu, halm, risskal och andra överblivna material och är ett naturligt och hållbart val som är bra för miljön.
Yogamatta i kork - Kork är ett organiskt material och ger en naturlig känsla i yogamattan. Det är ett förnybart och nedbrytbart ämne som är skonsamt för miljön. En yogamatta i kork får bättre grepp när mattan är fuktig.
Yogamatta i jute - Jute kommer från bastfiber och är 100 % biologiskt nedbrytbart. Det ger ett stabilt underlag för både händer och fötter och ligger bra mot golvet. Ofta har yogamattor med jute en annan, mjukare sida med mindre struktur som du kan växla mellan.
Yogamatta i bomull eller ull - En yogamatta i ull eller bomull kan vara underbar att yoga på tidigt på morgonen eller för att varva ner på kvällen, om du utför till exempel kundaliniyoga, restorative yoga eller mediyoga. Även yoga nidra kan passa bra på en mysigare matta. Mattorna är dock inte gjorda för hård träning eller att svettas mycket på.