Varför är D-vitamin viktigt?
D-vitamin är ett av de vanligaste tillskottet för oss som bor i Norden. Läs mer om brist på vitamin D och vilken mat som är rik på D-vitamin.
- Brist på D-vitamin
- D-vitamin i mat
D vitamin
Denna artikel är i samarbete med Holistic.
Brist på D-vitamin
Redan i oktober har de flesta svenskar brist på D-vitamin. D-vitamin bildas i huden när stark sol lyser på din hud. I Sverige är solen bara stark nog för att bilda tillräckligt med D-vitamin på sommaren och vi kan inte lagra D-vitamin i vår kropp längre än 3–4 månader. Därför har många svenskar brist på D-vitamin redan i oktober! Studier visar att 4 000 IE D-vitamin per dag gör stor skillnad när det gäller t.ex. vinterdepression. (1)
Eftersom UVB filtreras bort i atmosfären när solen står lågt, kan vi i Sverige enbart bilda D-vitamin under sommarhalvåret. Ju större exponerad hudyta, desto mer D-vitamin bildas. Efter cirka 30 minuter i stark sol uppnås cirka 10 000 IE, sedan sker ingen ytterligare produktion i huden. Det är alltså bättre att vara ute i solen korta stunder ofta, än längre stunder mer sällan. Under vinterhalvåret har vi svårare att bilda D-vitamin.
Många av oss slutar ta våra D-vitamintillskott när vi behöver dem som allra mest, nämligen under våren då solen tittar fram igen. Då står solen i för stark vinkel för att kunna ge oss den dos vi behöver.
D-vitamin i mat
D-vitaminrika livsmedel är fet fisk, äggula och naturligt feta sommarproducerade mjölkprodukter samt livsmedel som är berikade med D-vitamin. Det är svårt att nå tillräckliga nivåer av D-vitamin enbart genom livsmedel. För att få 2 000 IE D-vitamin behöver du äta 40 ägg eller dricka 20 glas D-vitaminberikad mjölk – varje dag! Då pratar vi ”bara” 2 000 IE D-vitamin om dagen. Jämför det med en solig sommardag då du kan få 10 000 IE på 30 minuter. Därför kan du under vinterhalvåret kombinera hälsosam mat med kosttillskott. D-vitamin finns både i kapslar, tabletter och som flytande tillskott. Välj det som passar dig bäst!
1. Grant WB et. al, Estimated bene t of increased vitamin D status in reducing the economic burden of disease in western Europe. Prog Biophys Mol Biol. 2009 Feb- Apr;99(2-3):104-13. Epub 2009 Mar 4.