Mina sidor
Mina sidor
Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Vätevatten: Hälsotrend eller vetenskapligt genombrott?

Under de senaste åren har vätevatten blivit alltmer populärt bland hälsomedvetna. Förespråkarna hävdar att detta berikade vatten har kraftfulla antioxidativa egenskaper, och många som provat vittnar om allt från ökad energi till förbättrad återhämtning efter träning. Men vad säger egentligen vetenskapen? Läs vidare!

Bild på ett glas vatten. Vätevatten är vatten som berikats med väte (H2).

Vad är vätevatten?

Vätevatten är vanligt vatten som har berikats med extra molekylärt väte (H2). Eftersom vätgas är en mycket liten och lätt gas kan den enkelt spridas genom vatten och teoretiskt sett tas upp av kroppen vid konsumtion. Då väte är en antioxidant tror man att den kan påverka vår kropp och våra celler positivt. Att dricka väteberikat vatten har därför blivit allt mer populärt de senaste åren.

Tekniken som används för att infusera vatten med väte har utvecklats över tid och idag finns färdiga vätevattenprodukter och specialdesignade flaskor som gör det möjligt att producera det själv hemma.

Historia om vätevatten

Vätevatten är inte helt nytt, man har nämligen använt vätevatten i Japan sedan tidigt 2000-tal. Landets stora intresse för vätevatten verkar ligga i både vetenskapliga studier och traditionell nyfikenhet på vattenkvalitet. Japanska forskare var bland de första att undersöka molekylärt väte, vilket ledde till utvecklingen av olika tekniker för att berika vatten, bland annat genom elektrolys. Kombinationen av teknisk innovation och en hälsoinriktad livsstil har bidragit till att vätevatten blivit särskilt populärt i Japan.

Vad säger forskningen om vätevatten och hälsa?

Det stora intresset för vätevatten har gjort att forskare börjat undersöka dess egenskaper och potentiella effekter. Studier har bland annat fokuserat på hur molekylärt väte interagerar med kroppens celler och biologiska processer. Enligt en studie (1) kan molekylärt väte neutralisera fria radikaler och minska oxidativ stress. I en annan studie (2) undersökte man effekten av vätevatten i samband med träning och muskeltrötthet. Vissa deltagare rapporterade förändringar i sin upplevelse av återhämtning, men fler studier krävs för att bekräfta detta.

En nyare studie (3) undersökte effekten av vätevatten på åldrande genom att låta äldre vuxna dricka 0,5 liter väterikt vatten dagligen i sex månader. Resultaten visade en positiv påverkan på flera biomarkörer kopplade till åldrande. Även om resultaten är intressanta, så är denna forskning i ett tidigt skede, och fler studier behövs för att kunna dra definitiva slutsatser.

Molekylärt väte skiljer sig från många andra ämnen genom att det är en mycket liten och lätt gas, vilket innebär att den kan sprida sig fritt i kroppen. En teori är att detta gör att det kan nå olika vävnader, inklusive hjärnan och mitokondrierna, men exakt hur detta påverkar biologiska processer är ännu inte helt klarlagt.

Sammanfattningsvis pågår forskning om vätevatten inom flera områden, men det finns fortfarande begränsad data. Studierna som har gjorts har gett indikationer på möjliga effekter men mer forskning krävs för att förstå hur och i vilken utsträckning vätevatten kan påverka vår kropp. För den som är nyfiken kan det vara intressant att följa utvecklingen inom forskningen och själv testa produkten för att bilda en egen uppfattning.

Hur gör man vätevatten?

Vätevatten framställs genom att berika vanligt vatten med molekylärt väte(H2), en gas som kan lösas i vätskor under rätt förhållanden. Man kan framställa vätevatten med hjälp av flera olika metoder, och tekniken har utvecklats över tid för att även göra processen mer tillgänglig för konsumenter. Den vanligaste metoden är elektrolys, som är en kemisk process som separerar vattenmolekyler (H2O) i väte (H2) och syre (O2). Elektrolys används ofta i specialdesignade flaskor som gör det möjligt att producera vätevatten hemma.

En annan metod är trycksatt gasinfusion, där molekylärt väte tillsätts till vatten under högt tryck, en metod som ofta används vid kommersiell produktion av färdigt vätevatten på flaska. Väte är en gas som lätt försvinner från vattnet. Därför förvaras färdigt vätevatten i lufttäta förpackningar, för att behålla gasen längre.

Är vätevatten säkert att dricka?

Det finns inget som tyder på att det skulle vara skadligt att dricka vätevatten, varken för människor eller djur. Men som med alla kost- och dryckesvanor kan individuella faktorer spela in, och det är därför alltid en bra idé att rådfråga din vårdgivare om du har några medicinska tillstånd eller vid osäkerhet, innan du dricker vätevatten.

Flaskor för vätevatten

 
H2 Flaska Hydrogen
 
H2 Hydrogen Can
 
H2 Active Väteflaska

Referenser:

1. Ohsawa, I., et al. (2007). "Hydrogen acts as a therapeutic antioxidant by selectively reducing cytotoxic oxygen radicals." *Nature Medicine, 13*(6), 688-694. (Hämtad 2025-03-17)

2. Aoki, K., et al. (2008). "Effect of hydrogen-saturated alkaline electrolyzed water on urinary oxidative stress markers after an acute exercise: A randomized controlled trial." *Anti-Aging Medicine, 9*(1), 23-29. (Hämtad 2025-03-17)

3. Dragana Zanini, et al. 2021. The effects of 6-month hydrogen-rich water intake on molecular and phenotypic biomarkers of aging in older adults aged 70 years and over: A randomized controlled pilot trial. (Hämtad 2025-03-17)

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Vildfångad, ekologisk eller odlad lax?

Vildfångad, ekologisk eller odlad lax?

Vi går igenom de olika sorterna ur hälsosynpunkt.
 
Vad är NAD+?

Vad är NAD+?

Lär dig allt om det omtalade koenzymet och vilka funktioner det har i kroppen.
 
Yoga för nybörjare

Yoga för nybörjare

Lär dig allt du behöver för att komma igång med yoga!
 
Huskur vid bihåleinflammation

Huskur vid bihåleinflammation

Bihåleinflammation kan göra ont, men som tur är finns det huskurer att ta till!
 
Benbuljong: 5 anledningar att testa hälsotrenden

Benbuljong: 5 anledningar att testa hälsotrenden

Utforska fördelarna!
 
Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget en gång för alla! Här får du värdefulla tips och råd.
 
Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 
Kryddors hälsoeffekter på kroppen

Kryddors hälsoeffekter på kroppen

Krydda maten mer! Vi listar de 10 vanligaste kryddor och dess hälsoeffekter.
 
5:2 Dieten

5:2 Dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt i fem.
 
Träna med gummiband

Träna med gummiband

Träna enkelt med gummiband - perfekt för hemmaträning och på semestern,
 
Så sänker du ditt kortisol för ett lugnare nervsystem

Så sänker du ditt kortisol för ett lugnare nervsystem

Långvarig stress kan leda till förhöjda nivåer av kortisol. Så sänker du dem!
 
Huskur vid magkatarr

Huskur vid magkatarr

Våra bästa husmorstips för hur du lindrar din magkatarr.
 
Bli kvitt ballongmage

Bli kvitt ballongmage

I denna guide får du tips på hur du blir av med svullen mage.
 
Gör en renande detox med juice

Gör en renande detox med juice

Lär dig hur du maximerar kroppens reningsprocess med hjälp av juice.
 
Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost

Läs mer om antiinflammatorisk kost och hur det kan hjälpa.
 
Bikarbonat - mirakelprodukten för hem och hälsa

Bikarbonat - mirakelprodukten för hem och hälsa

Visste du att bikarbonat kan användas till mer än matlagning och bakning?
 
Basa kroppen med rätt kost

Basa kroppen med rätt kost

Vad innebär det att äta basiskt och hur kan det påverka kroppen?
 
Tips för att bli piggare

Tips för att bli piggare

I denna artikel får du tips på hur du bli piggare på både kort och lång sikt.
 
Därför behöver vi elektrolyter

Därför behöver vi elektrolyter

Läs om elektrolyternas betydelse och hur du kan förebygga elektrolytobalans.
 
Lär dig allt om psylliumfröskal

Lär dig allt om psylliumfröskal

Vi går igenom det fiberrika fröets hälsofördelar!