Vinterbad och kallbad - därför är det bra för hälsan
Vår finska hälsoinspiratör Vera Grönroos ger här sina bästa tips och inspiration på hur du får ut det mesta av vinterbad. Vilka fördelar har kallbad, och hur bör du göra för att bäst kunna njuta av denna aktivitet? Det får du lära dig här!
Varför bör man vinterbada, och hur kommer man igång?
Enligt Vera bör vinterbadning först prövas försiktigt och upptäckas genom att uppleva det själv! Redan efter första doppet vet du ofta om det är något för dig och om du vill fortsätta.
Exponering för kyla skapar en stark koppling mellan kropp och sinne och hjälper till att balansera nervsystemet, berättar Vera. I en tid där vi ständigt utsätts för stimuli och stress är metoder för att lugna nervsystemet utmärkta att inkludera i vardagen. Vinterbad är gratis och tillgängligt för nästan alla, med vissa hälsorelaterade undantag. Enligt Vera finns det inget mer stärkande sätt med låg tröskel för att främja både mental och fysisk hälsa. Kölden lär oss att vi är kapabla, och gör att vi lättare kan hantera livets oundvikliga utmaningar, säger hon.
Vad är vinterbad? - från förr till idag
Veras teori om vinterbadets historia är att vi som bor i norr har haft utmaningar under midvintern att hålla tvätt- och hushållsvattnet flytande, vilket ledde till att man använde uppvärmda bastur för detta. Efter bastubadet tog man ett dopp i en isvak för att tvätta sig eller friska upp sig, vilket sparade mödan att bära vatten. Senare har vinterbad blivit en populär hobby och ett sätt att ta hand om välbefinnandet. Idag tävlar man till och med i vinterbad!
- Du kan doppa dig i en isvak utan någon större förberedelse. Vinterbadföreningar har ofta omklädningsrum för sina medlemmar där de kan byta om till och från badkläder. Ett annat härligt sätt är att växla mellan värme och kyla med hjälp av bastu och kallt vatten. Denna temperaturväxling är lugnande för nervsystemet, säger Vera.
Hur ofta rekommenderar du vinterbad?
Enligt Vera är det viktigt att du lyssnar på dig själv och din kropp när du bestämmer frekvensen för dina vinterbad.
- Varje gång du doppar dig blir det dock lite lättare, så en viss regelbundenhet är förstås en fördel. Till en början räcker det med en snabb doppning tills ditt tålamod och din teknik utvecklas. Andningen är A och O här.
Vad behöver du för vinterbad?
Enligt Vera behöver du egentligen inget speciellt för att börja med vinterbad, och tröskeln för att komma igång är låg. Hon minns en vandring i en nationalpark, när hon spontant bestämde sig för att ta ett dopp vid ett vackert vattenfall, trots att det var 15 minusgrader och hon saknade handduk, skor och baddräkt.
- Det gick jättebra och resten av vandringen gick utmärkt. Med en sådan upplevelse kräver dock mod och en vilja att utmana sig själv, säger Vera.
Ett par varma tofflor, yllestrumpor eller sandaler kan dock underlätta vägen till vaken, samt yllevantar eller särskilda vinterbadsvantar.
- Ta med baddräkt och en handduk. En varm badrock, en termosflaska och mössa ger extra komfort.
Tillbehör för vinterbad:
Hälsofördelar med vinterbad
Som nämnt tidigare kan vinterbad främja både mental hälsa och fysiskt välbefinnande. Kylan förbättrar cirkulationen och aktiverar brunt fett, vilket stimulerar ämnesomsättningen. Dessutom är vinterbad ett utmärkt sätt att träna andningen, och de tekniker du lär dig i isvaken kan hjälpa dig hantera stressiga situationer i vardagen. Enligt Vera kan regelbunden köldexponering lugna nervsystemet, förbättra sömnkvaliteten och stärka din motståndskraft.
Vissa rutiner är bra att ha när man vinterbadar. Efter badet brukar Vera njuta av en varm kopp chagate, sätta på sig varma yllestrumpor och förse kroppen med näringsrik mat.
När bör du inte vinterbada?
Det finns vissa sjukdomar där vinterbad inte rekommenderas. Om du har högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom eller en kronisk sjukdom, ska du alltid kontakta en läkare innan du provar vinterbad.
Andra tankar och tips för vinterbad
Vera är utbildad doula och även mamma själv, och hon ser den stora potentialen i att kombinera köldexponering med förberedelserna inför förlossningen. Hon menar att människan upplever ofta obehag och smärta, och att denna egentligen har till syfte att skydda oss. Smärtan är alltid verklig, men dess styrka och betydelse är subjektiv. Individuella känsloreaktioner och stress påverkar alltid smärtupplevelsen, säger Vera.
- Förlossningskontraktioner är kroppens naturliga arbete, och kroppen skulle aldrig skapa smärta som du inte klarar av. Kontraktionerna är obekväma, men de är målmedvetna. Genom konkreta tekniker kan du lära dig att följa med i rytmen, och ditt eget sinne spelar en avgörande roll i detta.
Enligt Vera bygger kyla upp mental uthållighet. Du kanske känner till Wim Hof, som efter att ha blivit ensamstående pappa till fyra små barn när hans fru tragiskt gick bort, fann sin egen form av terapi i just kyla. Även för Vera har kyla blivit en viktigt del av livet som lärt henne en hel del.
- Innan du ursätter dig för kyla är det viktigt att påminna dig själv: detta obehag klarar jag av. Du kan börja med att duscha armar, ben och lår. När du vänjer dig, duscha hela kroppen. Andas!
Dag för dag kommer du att vänja dig vid kylan, eftersom ditt sinne lär sig att det inte bara är ofarligt, utan också ger både mentala och fysiska fördelar. Enligt Vera handlar det om att träna sinnet, vilket leder till att kroppen slappnar av och andningen blir jämnare och mer naturlig.
Tips för ett säkert vinterbad!
- Om du aldrig provat vinterbad tidigare, börja med att testa kallduschar hemma för att vänja blodkärlen vid temperaturväxlingarna.
- Starta långsamt och i kortare sessioner för att successivt vänja kroppen vid kylan.
- När du först stiger ner i det kalla vattnet är det vanligt att uppleva en blockering i andningen eftersom kroppen upplever en kamp- eller flyktrespons. Fokusera på att andas lugnt och stanna i vattnet tills du har fått kontroll på andningen. Även om det känns skönt efter en stund ska du inte stanna i vattnet för länge, 2-3 minuter är lagom.
- Det räcker att doppa dig upp till nacken för att sätta igång kroppens egen värmealstring. Doppa inte huvudet om du inte är en van vinterbadare.
- Efter badet: ta snabbt av dina blöta badkläder för att stoppa nedkylningen. Ha en torr handduk och varma kläder nära till hands så att du snabbt kan byta om.
- Bada aldrig ensam! Ha med dig vänner så att ni kan hålla uppsikt över varandra.
- Ha alltid med dig mobiltelefon så att du kan ringa 112 om en nödsituation uppstår.