Healthwell Chiafrön EKO
- Gelbildande fiber
- Till chiapudding, gröt, mysli
Andra alternativ
- Produktbeskrivning
- Näringsinnehåll
- (87) Recensioner
- Leverans & betalning
Nyttiga och näringsrika chiafrön
Healthwell Chiafrön EKO består av ekologiska chiafrön, vars milda smak gör att de passar perfekt i allt från chiapudding till bakverk. Chiafrön är en av de främsta vegetabiliska källorna till omega-3 och är fulla av protein och fibrer. Dessutom är Healthwell Chiafrön EKO inte bara full av nyttigheter, utan är också 100 % raw, fria från tillsatser och varsamt hanterade genom hela produktionen.
- Rika på protein och fibrer
- Vegetabilisk källa till omega-3
- Raw food
- Använd chiafrön i dina recept
- Ekologiskt odlade utan tillsatser
Vad är chiafrön?
Chiafrön är små, små frön som kommer från växten Salvia hispanica, en planta som är släkt med mynta samt salvia och som återfinns i Central- och Sydamerika. De små kraftpaketen har en tusenårig historia och användes under lång tid av aztekerna som hälsomat. Fröna kan ha olika färger, men det innebär inte någon större skillnad i smak eller näringsinnehåll. I Sverige är det främst de svartvita fröna som går att hitta bland hyllorna i matbutikerna. Healthwell Chiafrön EKO kommer från Sydamerika där de odlas på höga höjder helt enligt ekologisk standard.
Varför är chiafrön nyttiga?
På senare tid har chiafrön börjat ses som ett riktigt superlivsmedel. Detta beror både på dess många användningsområden samt dess höga innehåll av näringsämnen. Chiafrön innehåller mer omega-3 per gram än lax samt mycket högvärdigt protein. Dessutom innehåller de en hel del fibrer. Chiafrön som blandas i vätska har en fantastisk förmåga att svälla och bilda en gelé, vilket gör dem utmärkta att använda till matlagning och bakning. Den förmågan gör dem även populära i desserter. Den svällande effekten medför också en ökad och mer långvarig mättnadskänsla. Chiafrön kan nämligen absorbera upp till 12 gånger sin egen vikt i vätska (!).
Tips! Vill du lära dig mer om chiafrön? Läs vår artikel Därför är chiafrön nyttiga.
Goda recept med chiafrön
Det finns idag många olika recept med chiafrön. Ett av de vanligaste är chiapudding, som går att göra i flera olika varianter. Chiapudding är löjligt enkelt att göra - du tillsätter bara några matskedar chiafrön i valfri vätska och väntar cirka en halvtimme. Sedan toppar du din pudding med färska bär, kokos eller något annat som du tycker är gott. Har du svårt att veta var du ska börja? Testa vårt smarriga recept Chiapudding med vanilj, frukt och bär! Chiafrön fungerar även mycket bra i bakverk och bröd där de ger en bra konsistens och bidrar till en ökad mättnadskänsla. Se till exempel vårt recept på Semlor med chiafrön. Du kan också prova att blanda lite chiafrön i frukostgröten eller pannkakssmeten. Eller varför inte göra sylten lite mer mättande genom att tillsätta chiafrön? Variationerna är oändliga och det är bara fantasin som sätter gränser!
Grundrecept chiapudding
- 2 dl kokosmjölk eller annan valfri vätska
- 2-3 msk chiafrön
- 0 ,5 tsk vaniljpulver
Blanda ingredienserna och låt stå i kylskåp under natten. Toppa med bär eller frukt.
Recept på Chia fresca
Blanda ner 1 msk chiafrön i ett glas kallt vatten och låt svälla några minuter. Blanda ner saften från en lime, söta eventuellt med lite honung och avnjut.
Prova Chiafrön EKO från Healthwell och hitta ditt eget favoritrecept!
Vad innebär det att produkten är EU-ekologisk?
I ekologisk produktion av livsmedel tar du hänsyn till biologisk mångfald, bevarandet av naturresurser, miljöpraxis samt stränga djurskydd (1). För att få märka en produkt som EU-ekologisk, märkningen som används inom EU, måste en produkt uppfylla strikta villkor som gäller hela produktionskedjan. Produkten måste innehålla minst 95 % ekologiska ingredienser och dessutom ska de övriga 5 % uppfylla andra strikta villkor (1).
I ekologisk växtproduktion är det viktigt att främja markens bördighet, att du kan få fleråriga växtföljder samt att du kan få ett kretslopp av organiskt material. Därför bör gödselmedel, jordförbättringsmedel samt växtskyddsmedel bara användas om de går ihop med den ekologiska produktionens principer och mål. Rent generellt har EU som krav att ett ekologiskt livsmedel måste tas fram utan syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel. I ekologisk produktion är dessutom genmanipulation förbjuden. Dessutom bör produktionen främst förlita sig på förnybara resurser (2).
referenser:
1 & 2. EG. 2007. Rådets förordning (EG) nr 834/2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter och om upphävande av förordning (EEG) nr 2092/91. (Hämtad 2021-09-24)
Vegetarian Friendly
Symbolen Vegetarian Friendly indikerar att produktens innehåll är lämpligt för vegetarianer och veganer.