Omega-3
Omega-3 bidrar bland annat till normal hjärt- och kärlhälsa. Under denna kategori finner du bland annat omega-3 från olika källor som fiskolja, krillolja, algolja och linfröolja.
Omega-3 bidrar bland annat till normal hjärt- och kärlhälsa. Under denna kategori finner du bland annat omega-3 från olika källor som fiskolja, krillolja, algolja och linfröolja.
Omega-3 är namnet på en grupp av fleromättade fettsyror som vi främst hittar i fet fisk. Omega-3-fettsyrorna är essentiella, vilket betyder att vi inte kan producera dem själva i kroppen i någon betydande mängd utan behöver få i oss dem via kost eller kosttillskott.
Omega-3 samarbetar med fettsyran omega-6 i kroppen och för att vi ska hålla oss friska är en god balans mellan dessa två viktigt. Idag får dock många i sig alltför mycket omega-6 från växtoljor och margarin jämfört med omega-3 från fisk och havsmat. Då kan ett kosttillskott med omega-3 vara ett utmärkt komplement.
Omega-3 har flera viktiga egenskaper i kroppen och behövs bland annat för att vi ska kunna bilda och reparera celler samt för att vårt hjärta ska fungera normalt. Omega-3 behövs även för njurarnas normala funktion och för vår synförmåga.
Det finns även studier som tyder på att vissa grupper av omega-3 kan ha antiinflammatoriska egenskaper i kroppen (1). Bland annat kan personer med ledbesvär uppleva att ett dagligt tillskott med omega-3 hjälper.
Det som gör omega-3 så nyttigt är främst dess innehåll av fettsyrorna EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra). EPA och DHA bidrar bland annat till hjärtats och hjärnans normala funktion och minskar risken för blodproppar genom att minska blodets levringsförmåga. För att bidra till normal hjärtfunktion behövs ett intag av 250 mg EPA och DHA dagligen. DHA bidrar dessutom till bibehållandet av normal syn och normal hjärnfunktion vid ett intag av 250 mg dagligen. DHA är extra viktigt för gravida och ammande då det behövs för att fostret och barnet ska växa och utvecklas normalt.
Omega-3 finns naturligt i livsmedel som fet fisk, men även i vegetabiliska källor som rapsolja, linfrön och alger. Det är dock skillnad på fettsyrorna i dessa olika källor. Fisk innehåller EPA och DHA medan de vegetabiliska källorna innehåller fettsyran ALA. ALA är en kortkedjad fettsyra som behöver omvandlas till de längre fettsyrorna EPA och DHA i kroppen för att vi ska kunna tillgodogöra oss den. Vi behöver därför inta en större mängd vegetabiliskt fett för att få samma effekt som om vi äter omega-3 från fisk.
Livsmedelsverket rekommenderar att vi bör får i oss 2,5-3 gram omega-3 dagligen (2). Det motsvarar ungefär en portion lax eller 1-2 matskedar rapsolja. Om du har svårt att få i dig tillräckligt med omega-3 i kosten räcker ungefär 2 st omega-3-kapslar för att täcka dagsbehovet.
För dig som är vegetarian eller vegan är linfröolja eller algolja bra alternativ för att tillgodose behovet av omega-3. Linfröolja kommer från pressade linfrön och algolja kommer från alger som växer i havet. Det är tack vare alger som fiskar får i sig omega-3, som vi sedan äter via fiskrätter eller fiskolja. Hos oss hittar du bland annat vegansk omega-3 från algolja i smidiga kapslar.
Tips! I vår artikel Allt om omega-3 kan du lära dig ännu mer om den hälsosamma fettsyran.